NOS Sport

Oekraïense tennisster kreeg paniekaanval na gesprek met WTA-baas: 'Was verbijsterd'

De Oekraïense tennisster Lesia Tsurenko heeft op het Amerikaanse toernooi Indian Wells opgegeven na een paniekaanval, die ze kreeg na een gesprek met WTA-baas Steve Simon over de oorlog in haar geboorteland. De nummer 95 van de wereldranglijst vertelde "geschokt" te zijn door de opvattingen van Simon.

Tsurenko zou in de derde ronde van Indian Wells spelen tegen de Belarussische Aryna Sabalenka, maar trok zich terug. Meerdere Oekraïense tennissers weigerden sinds de Russische invasie in hun land, en de hulp van Belarus die het land daarbij kreeg, tegen Russen en Belarussen uit te komen.

Er is momenteel een debat gaande over het weren van Russen en Belarussen van tennistoernooien. Naar verluidt is Wimbledon van plan om de Russische en Belarussische tennissers deze zomer (onder neutrale vlag) weer te verwelkomen, waar zij vorig jaar nog werden geweerd door de Britse overheid.

Indian Wells communiceerde dat Tsurenko zich om "persoonlijke redenen" terug had getrokken. In Oekraïense media legde zij vervolgens zelf uit hoe het precies zat. "De reden voor mijn terugtrekking was een paniekaanval. Officieel staat er dat het was om persoonlijke redenen, maar in werkelijkheid had ik te maken met ademhalingsproblemen en hysterie."

Dat kwam dus voort uit een gesprek met Simon. "Een paar dagen geleden had ik een gesprek met de baas van de WTA en ik was verbijsterd over wat ik hoorde. Hij vertelde me dat hij zelf de oorlog niet steunde, maar als spelers uit Rusland en Belarus dat wel doen, het hun mening is. Ik zou me volgens hem niets moeten aantrekken van de mening van anderen."

Volgens Tsoerenko vragen meerdere tennissers uit Oekraïne zich af of de positie van Simon nog wel houdbaar is. De WTA kwam met een verklaring en sprak steun uit voor Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl