Het Beursplein in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Aandelenkoersen Amerikaanse banken kelderen bij opening beurs

Bij de opening van de beurzen in de Verenigde Staten zijn aandelen van kleinere banken hard onderuitgegaan. Dat komt door de onrust die dit weekend ontstond door het omvallen van de Silicon Valley Bank (SVB). De aandelen kelderen ondanks ingrijpen van de Amerikaanse overheid, die garandeert dat alle klanten hun geld terugkrijgen.

De banken proberen zorgen bij beleggers weg te nemen. Zo krijgen ze toegang tot extra geld bij de centrale bank. Volgens president Biden is het Amerikaanse bankensysteem nog "veilig". Hij wil strengere regels voor banken, waar voormalig president Trump die juist versoepelde. Ook zei Biden dat mensen altijd bij hun geld zullen kunnen en dat belastingbetalers niet opdraaien voor het faillissement van banken.

Maar dat geldt niet voor aandeel- en obligatiehouders. Beleggers lijken niet overtuigd van de maatregelen, met als resultaat een keldering van ruim 60 procent van de koers bij een andere Amerikaanse bank, de First Republic Bank. Ook aandelen van branchegenoten PacWest, Zions en Western Alliance Bank zijn sterk in waarde gedaald.

Ook de beurzen in Europa en Azië, waaronder de AEX, reageerden vandaag negatief op het omvallen van de bank. Vooral vlak na de opening gingen de koersen in het rood, daarna veerden ze weer wat op.

Geen renteverhoging

Door de onrust bij de Amerikaanse banken gaan er geruchten dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, deze maand mogelijk geen renteverhoging gaat doorvoeren. Juist vanwege stevige en snelle renteverhogingen kwam de SVB in de problemen, doordat gekochte obligaties ineens minder waard werden.

Analisten verwachtten dat de centrale bank een renteverhoging van een half procentpunt zou doorvoeren om de inflatie te bestrijden. Zakenbank Goldman Sachs denkt nu dat de Fed zal afzien van een verhoging, andere partijen verwachten dat de rente met een kwart procentpunt zal stijgen.

Het faillissement van de SVB gaat geen grote problemen opleveren in Europa, zegt de Franse minister van Financiën Le Maire. Ook zijn Italiaanse ambtgenoot, de Europese Commissie en financiële toezichthouder in Duitsland zien vooralsnog geen grote gevolgen.

Ook in Nederland zei minister Kaag (Financiën) dat zij voor de banken in Nederland geen risico ziet. "Vooralsnog hebben we de stellige overtuiging dat de banken de lessen geleerd hebben van de crisis van 2008." Volgens haar beschikken de banken over voldoende kapitaalbuffers en voldoen ze aan de eisen voor liquiditeitsvorming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl