Tadej Pogacar (links) krijgt de felicitaties van Jonas Vingegaard
NOS Wielrennen

Zeeman: 'Waren optimistisch over Vingegaard, maar hij was niet op z'n allerbest'

"Het is de laatste jaren eigenlijk wel vaste prik dat hij zo ontzettend goed is." Merijn Zeeman, de sportief directeur van Jumbo-Visma, kon niet zeggen dat hij erg verrast was door de suprematie die Tadej Pogacar afgelopen week tentoonspreidde in Parijs-Nice. "Maar het was natuurlijk zeer indrukwekkend."

De Sloveen van UAE zette drie van de zeven etappes naar zijn hand en won bij zijn debuut in de Franse etappekoers ook het eindklassement. De Fransman David Gaudu werd op 53 seconden tweede, terwijl Jonas Vingegaard 1.39 moest prijsgeven op tweevoudig Tourwinnaar Pogacar, die zijn klasse twee weken geleden ook al etaleerde in de Ronde van Andalusië.

'Geldig excuus'

Jumbo-Visma-troef Vingegaard was Pogacar vorig seizoen nog de baas in de Tour de France, maar kon in Parijs-Nice geen vuist maken. Ondanks een heel goede winter, zoals Zeeman het noemt. "Jonas heeft nog nooit een WorldTour-wedstrijd van een week gewonnen. Dat was een doel na het winnen van de Tour. We waren de hele winter optimistisch dat we meer partij zouden kunnen bieden."

Pogacar viert zijn zege in Parijs-Nice

"Maar na de hoogtestage op Tenerife heeft hij wat zaken op privégebied gehad, waardoor hij achteruit is geworpen en hij niet op zijn allerbest was afgelopen week. Dat was wel een geldig excuus", vertelt Zeeman in het radioprogramma Langs de Lijn. "Al moet ik zeggen dat het ook in topvorm een geweldige klus zou zijn geworden om te kunnen strijden met Pogacar, want die was deze week echt een klasse apart."

Daar stond dan weer tegenover dat Primoz Roglic boven verwachting presteerde in Tirreno-Adriatico met eveneens drie etappezeges, waarbij hij genoeg marge opbouwde om de Italiaanse ronde op zijn naam te schrijven. Een grote meevaller. "Hij heeft er heel lang uit gelegen met zijn schouderblessure, waardoor hij ook heel lang niet op de fiets kon zitten."

Bijzondere atleet

"Dat was ook de reden waarom wij hem nog niet hadden opgesteld in de Tirreno en hij eigenlijk pas volgende week in de Ronde van Catalonië zou beginnen. Maar het herstel ging veel sneller en op de hoogtestage zagen we dat hij heel snel vooruitging. Omdat hij ook voldoende weken training achter de rug had, hebben we toen besloten dat het voor hem beter was om nu in wedstrijden te investeren."

Primoz Roglic in de leiderstrui in Tirreno-Adriatico

En dat ging de landgenoot van Pogacar buitengewoon goed af. "Hij is gewoon een heel bijzondere atleet, die buiten het feit dat hij heel sterk is, ook heel goed weet wat hij wel en wat hij niet kan. Dat hij drie etappes en het eindklassement won, was toch wel een enorme verrassing voor ons. Maar wel een heel aangename."

Belangrijk doel

Roglic heeft voor dit seizoen de Giro op zijn programma staan, maar geen Tour. Gezien zijn presteren in Italië zou een heroverweging wellicht op zijn plaats zijn. "De Giro is voor ons ook een heel bijzondere wedstrijd. We hebben nu én de Tour én de Vuelta (Roglic in 2019, 2020 en 2021, red.) gewonnen, maar de Giro nog nooit. Dus dat is een heel belangrijk doel."

"Voor Primoz ook trouwens, omdat de laatste tijdrit heel dicht bij Slovenië eindigt. Ze verwachten dat het hele land zal uitlopen. En later komt dan de Tour waar Jonas zich straks op gaat focussen. En nog een aantal, zoals Wout van Aert. Maar normaal gesproken rijdt Roglic geen Tour."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl