Janke Dekker
NOS NieuwsAangepast

Janke Dekker treedt per direct terug als voorzitter van meldpunt Mores

Janke Dekker treedt per direct terug als voorzitter van Mores, het meldpunt ongewenste omgangsvormen voor de Nederlandse culturele en creatieve sector. Dat heeft ze in een persverklaring bekendgemaakt.

Eerder werd al bekend dat de taken van Dekker tot april worden waargenomen door iemand anders, omdat ze het druk zou hebben met andere werkzaamheden. Maar na een artikel in de Volkskrant over misstanden bij NOS Sport keert Dekker toch niet terug als voorzitter. In het artikel komen ook Dekker en haar man, sportpresentator Tom Egbers, voor.

Zo schrijft de krant over een affaire in 2005 tussen een destijds 22-jarige stagiaire en Egbers. Hij belde haar op en stuurde sms'jes en e-mails, zowel onder werktijd als daarna. Uiteindelijk zoenen ze een aantal keer en daar blijft het bij, schrijft de krant.

In de lezing van de Volkskrant escaleerde de situatie volgens de stagiaire toen Dekker erachter kwam. Egbers zou haar toen zijn gaan pesten en intimideren. De presentator zegt in de krant anders tegen de gebeurtenissen van toen aan te kijken, maar er wel spijt van te hebben.

Onjuiste verslaglegging

Dekker verwijt de Volkskrant nu in de verklaring dat er onjuistheden in het artikel van vrijdag staan. Ze heeft naar eigen zeggen wel geprobeerd met de krant te praten, maar die afspraak zou door de verslaggevers zijn afgezegd. Nadat ze inzage had gehad in het artikel voor wat betreft de passages over Egbers heeft ze via haar advocaat een e-mail gestuurd "met wezenlijke informatie die een ander licht op de affaire liet zien", maar ook daar is niets mee gedaan, schrijft Dekker.

Hetzelfde zou gelden voor een brief die haar dochter, die ook tien jaar bij NOS Sport heeft gewerkt, aan de redacteuren van de Volkskrant heeft gestuurd.

Ze verwijt de krant dat er een affaire van jaren geleden is opgerakeld, met "publiekelijk volkomen onjuiste verslaglegging". Verder schrijft ze dat Egbers destijds zelf de relatie met de stagiaire heeft beëindigd en dat ook heeft gemeld bij de hoofdredactie. Daarna zou sprake zijn geweest van een "reeks van incidenten" die noopte tot een langere periode van politiebescherming voor het gezin.

Geen concrete antwoorden

De Volkskrant stelt op zijn beurt weer in een schriftelijke reactie op het persbericht van Dekker dat dat "meerdere feitelijke onjuistheden bevat, die wij kwalijk vinden". De krant heeft naar eigen zeggen verschillende voorstellen voor een gesprek gedaan, maar Dekker zou daar niet op in zijn gegaan.

Over de politiebescherming hebben de Volkskrant-verslaggevers vragen gesteld aan Egbers, maar "geen concrete antwoorden" gekregen. De presentator zou juist hebben gewild dat er geen bekendheid werd gegeven aan die politiebescherming.

Verder vindt de krant dat de reactie van Egbers "ruimhartig is weergegeven". Zijn gedragingen "zijn waargenomen door meerdere collega's en blijken ook uit verschillende stukken". Een off-the-recordgesprek dat Dekkers advocaat Richard Korver aanbood is door de krant afgewezen, omdat Korver "om onduidelijke redenen" niet duidelijk wilde maken of hij ook Egbers vertegenwoordigde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl