De schade aan het gebouw van De Cannegieter
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Specht vernielt splinternieuw clubgebouw van Friese kaatsvereniging

In het Friese Balk heeft een kaatsvereniging te maken met mysterieuze vernielingen van het clubgebouw. Aan de buitenkant zitten grote gaten, die volgens de vereniging worden veroorzaakt door een specht.

Het clubgebouw van kaatsvereniging De Cannegieter is nog geen twee jaar oud. Het pand heeft een buitenkant van steigerhout. Volgens voorzitter René Anema waren de eerste beschadigingen afgelopen zomer te zien.

"Toen zagen we allemaal witte plekken op het grijze gebouw", vertelt hij aan Omrop Fryslân. "Dan denk je eerst aan insecten of andere dingen, maar toen werd het aantal gaten zo groot dat we dachten: dat kan wel eens een specht zijn."

Gaten zo groot als een vuist

Het duurde even voordat de vereniging op dat idee kwam. De vogels zijn schuw en iedere keer dat leden het gebouw wilden controleren, was de specht verdwenen. Volgens Anema zijn de gaten inmiddels zo groot als een vuist geworden. "Daar kun je niet zomaar wat plamuur in drukken."

Waarom het gebouw het doelwit is geworden van spechten, is volgens Adema niet duidelijk. Hij werkt op een middelbare school en vroeg de docenten groen om advies. "De een zegt dat hij lawaai maakt voor een vrouwtje, de ander zegt dat hij waarschijnlijk denkt dat er insecten achter het hout zitten."

Nepspechten

De club heeft al verschillende maatregelen genomen om de specht weg te jagen. Zo zijn er nepspechten van 50 euro per stuk aan het gebouw gehangen om de vogel af te schrikken. "Als dat een beetje schade kan verhelpen hebben we dat ervoor over. Maar nu zit het dier gewoon aan de andere kant te hakken."

De vereniging heeft subsidie aangevraagd om de gaten te dichten of de planken te vervangen, want voor de zomer moet het clubgebouw weer opgeknapt zijn.

Veel vertrouwen heeft Anema er overigens niet in dat het mooi zal blijven: "Ik verwacht dat het een lapmiddel is, want hij zal wel weer terugkomen. De buks zou het beste middel zijn, maar dat moeten we ook niet willen." Hij staat open voor tips: "Want wij weten het nu even niet."

Advertentie via Ster.nl