NOS Voetbal

Branthwaite: 'Het geeft enorm veel vertrouwen dat iemand als Brands in je gelooft'

  • Aaron Golub

    volgt PSV namens NOS Sport

  • Aaron Golub

    volgt PSV namens NOS Sport

'Lange Gerrit' Branthwaite haalt kracht uit tatoeages en dankt Brands bij PSV

Van wisselspeler met af en toe wat speelminuten, tot iedere wedstrijd in de basisopstelling. De 20-jarige Jarrad Branthwaite verruilde begin dit seizoen Everton tijdelijk voor PSV en verrast inmiddels vriend en vijand als vaste kracht.

"Het heeft al twee keer gesneeuwd sinds ik hier ben. Het houdt maar niet op...", merkt de boomlange Engelse centrale verdediger eerder deze week op, inmiddels binnen en droog. Het lijkt een waar winter wonderland op sportcomplex De Herdgang, waar spelers en staf zijn beland in een heus sneeuwballengevecht.

Wat het weer betreft zijn de verschillen tussen Eindhoven en het Engelse Carlisle - waar Branthwaite vandaan komt - normaliter weinig verschillend. Toch heeft hij de eerste paar maanden moeten acclimatiseren bij PSV.

"Ik ben wel wat gewend, maar in een ander land is dat weer helemaal anders. In een nieuwe omgeving, met een nieuwe taal. Dan probeer je een klik te vinden met je teamgenoten. Het was lastig in het begin, maar ik ben inmiddels gesetteld en Eindhoven is een heerlijke stad."

Invloed Marcel Brands

Het is niet de eerste overstap die Branthwaite maakt. De man van nu al vele bijnamen, zoals Lange Gerrit en Brandweer, vertrok toen hij zeventien was van zijn eerste club Carlisle, naar Liverpool: vanuit de League 2 haalde toenmalig Everton-directeur Marcel Brands hem naar de Premier League.

"Dat was een grote stap en van daaruit heb ik een goede band met hem opgebouwd. Nadat ik naar PSV ben gekomen, is die band alleen nog maar gegroeid. Het geeft je als jonge speler enorm veel vertrouwen, dat zo iemand in je gelooft."

Sneeuwballengevecht en sippe Simons: PSV traint onder witte deken

Voordat Branthwaite op huurbasis naar Nederland kwam, kreeg hij via zijn zaakwaarnemer al berichtjes van Brands. "Hij stuurde dat hij me hier graag wilde hebben. PSV is een enorme club en speelde toen al in de Champions League en Europa League. Ik vind het moeilijk om te zeggen of ik hier had gespeeld zonder Brands. Hij heeft in ieder geval veel invloed gehad op mijn komst."

Leveren en hard werken

En intussen is ook trainer Ruud van Nistelrooij overtuigd geraakt van zijn kwaliteiten. Zo is hij niet meer weg te denken uit de defensie van de Brabanders en maakte hij in februari ook nog eens drie doelpunten.

"Ik speel hier veel wedstrijden achter elkaar, dus voor nu ligt de focus voor mij op het doorzetten daarvan tot het einde van het seizoen", vertelt Branthwaite.

"Wanneer je levert, krijg je ook het vertrouwen van de trainer. Als je dat blijft doen, heeft hij ook geen reden om een andere keuze op die plek te maken."

Branthwaite maakt er geen geheim van dat het hard werken is, hij heeft het altijd zo gedaan. "Bij Carlisle deed ik dat. Bij Everton trainde ik iedere dag keihard. En hier ook, hard werken brengt je ergens."

Toekomst als Evertonian?

Waar PSV nog meedoet om verschillende prijzen, is de situatie bij Everton totaal anders. De club, waarbij hij onder contract staat tot 2025, staat achttiende in de Premier League en strijdt tegen degradatie. Een groter contrast is bijna niet voor te stellen.

"Dat is goed voor een jonge speler om mee te maken. Hier is de druk om te winnen zó hoog. We maken nog kans om de beker te winnen en in de competitie is ook nog van alles mogelijk."

Jarrad Branthwaite voor Everton

Branthwaite let goed op wat er in Noordwest-Engeland aan de Mersey-rivier gebeurt en gelooft in een goede afloop. "Het zit daar allemaal zo dicht bij elkaar. Als je een paar goede resultaten aan elkaar weet te breien, dan bevind je je al snel in een betere positie. Fingers crossed dat ze uit de degradatiezone klimmen."

Ook heeft hij gesproken met Sean Dyche, die eind januari aan werd gesteld als nieuwe Everton-manager. "Dat was net nadat hij getekend had bij de club. Hij wilde zich vooral even voorstellen en heeft mij gevraagd naar hoe het met mij gaat en hoe het hier bij PSV is. Het was een persoonlijk gesprek, dat stel ik erg op prijs."

Of zijn tijd bij PSV na dit seizoen een vervolg krijgt is nog maar de vraag, al geeft hij aan het naar zijn zin te hebben. "Ik sta open voor iets in Eindhoven. Maar ik sta bij Everton onder contract, wat ook een fantastische club is. Ik ga na dit seizoen eerst terug daarheen en wat mijn beslissing wordt, zullen we dan zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl