NOS Schaatsen

Twee keer goud op relay vervolmaakt super-WK van Velzeboer in Seoul

Gemengde relayploeg verslaat olympisch kampioen en pakt wereldtitel

De Nederlandse relayploegen hebben voor een mooie afsluiting van de WK shorttrack gezorgd. Zowel op de gemende relay als bij de vrouwen werd de wereldtitel gegrepen.

Dat bracht het totaal aantal gouden medailles van Xandra Velzeboer, na haar eerdere wereldtitels op de 500 en 1.000 meter, op vier.

Voor het eerst op WK

De gemengde relay stond voor het eerst op het WK-programma en Nederland, met Velzeboer, Suzanne Schulting, Teun Boer en Jens van 't Wout, stond in een sterk bezette finale. Tegenstanders waren olympisch kampioen China, Italië en België, met onder anderen Hanne en Stijn Desmet.

China pakte direct de leiding in de race en hield die lange tijd vast. Voor Nederland begon Velzeboer. Zij schoof in haar eerste rondes op het ijs op van de derde naar de tweede plaats.

Van 't Wout en Boer trots op WK-goud gemengde relayploeg: 'Kan niet beter'

Schulting en Boer, die in de finale de voorkeur kreeg boven Itzhak de Laat, hielden die tweede plaats vast en zagen geen kans de Chinezen te passeren. Van 't Wout zag die kans wel en greep die met beide handen aan.

Inhaalactie Van 't Wout

Onder luid gejuich van het Zuid-Koreaanse publiek gaf Van 't Wout vervolgens over aan Velzeboer. De wereldkampioene op de 500 en 1.000 meter had, net als in haar individuele finales, weer een versnelling in huis.

Ze sloeg een gaatje met de Chinese ploeg en het karwei werd afgemaakt door achtereenvolgens Schulting, Boer en Van 't Wout.

Vrouwen nemen wereldtitel

De Nederlandse vrouwen zorgden in Seoul voor een passend slotakkoord door de wereldtitel op de aflossing in de wacht te slepen. Titelverdediger en thuisland Zuid-Korea werd naar het zilver verwezen.

In 2005 veroverde Canada zijn zestiende titel op dit nummer. Sindsdien gingen alle titels naar China of Zuid-Korea, op één na: op de 'corona-WK' van 2021, waar de Aziaten ontbraken, won Nederland.

Vorig jaar werd Nederland derde achter Zuid-Korea en Canada, nu was olympisch kampioen Oranje weer de beste. Schulting wist zich nog één keer op te laden en reed met Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en de weer weergaloze Velzeboer gedecideerd naar de titel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl