NOS VoetbalAangepast

Sparta komt achterstand snel te boven en wint eenvoudig van Vitesse

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - Vitesse

Sparta Rotterdam heeft ook z'n tweede confrontatie met Vitesse van dit seizoen in winst omgezet. Na de 4-0 in Arnhem werd het nu op het Kasteel 3-1, waardoor Sparta weer op één punt kwam van nummer vijf FC Twente.

Het langzaam wegzakkende Vitesse kreeg z'n vierde nederlaag op rij te slikken, maar handhaaft zich vooralsnog op de dertiende plaats van de ranglijst.

Het was pas de tweede keer in 28 jaargangen dat beide clubs in de eredivisie actief waren dat de Rotterdammers een dubbele zege binnensleepten. Alleen in het eerste seizoen (1971/1972) lukte dat ook.

De stand in de eredivisie na zaterdag

De wedstrijd kwam al snel op gang. Met dank aan een handigheidje van Kacper Kozlowski, die na een kort genomen Vitesse-hoekschop binnendoor Koki Saito omspeelde en de bal teruglegde op Dominik Oroz. Die bezorgde Sparta met een droge knal de eerste tegentreffer van dit seizoen uit een corner.

Lang kon de ploeg van Phillip Cocu, die dit seizoen vaker buitenshuis won (drie keer) dan in Arnhem (twee), niet genieten van de voorspoedige start. Arno Verschueren kopte in de elfde minuut uit een vrije trap van Vito van Crooij de gelijkmaker binnen: 1-1.

De 1-1 van de koppende Arno Verschueren in de maak

Het was voor Verschueren al zijn vijfde doelpunt met het hoofd dit seizoen - en dat kan geen eredivisiespeler hem nazeggen - en voor Sparta de dertiende kopgoal, eentje meer dan PSV kan overleggen.

Nog voor het eerste halfuur voorbij was, kopte Tobias Lauritsen in kansrijke positie naast en zag hij een schot gekeerd worden door Kjell Scherpen. Ook de doelman aan de overkant kwam met succes in actie: Nick Olij maakte zich breed genoeg om Kozlowski van een doeltreffende rebound te houden.

Lange sprint

Kort voor het rustsignaal beloonde Saito een lange sprint van rechtsachter Shurandy Sambo. Diens voorzet kwam via de hand van Scherpen bij de Japanner terecht, die de bal ineens op de slof nam: 2-1.

Na de pauze ging Sparta op jacht naar een derde treffer. Saito en Sambo namen het Arnhemse doel onder vuur, maar Scherpen gaf geen krimp. Maar dat deed de thuisclub in verdedigend opzicht evenmin. Vitesse was aanvallend machteloos en verloor een kwartier voor tijd ook nog linksachter Maximilian Wittek met een rode kaart na een te harde tackle op Sambo.

In de slotfase onderscheidde Scherpen zich nogmaals toen Verschueren op hem af stormde, maar uit de hoekschop die volgde, kopte Joshua Kitolano alsnog de beslissende 3-1 achter de sluitpost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl