Gary Lineker
NOS VoetbalAangepast

BBC-presentatoren steunen Lineker: sportprogramma's op tv en radio geschrapt

Meerdere sportprogramma's van de Britse omroep BBC zijn zaterdag op het laatste moment van de televisie of radio gehaald, omdat presentatoren, commentatoren en analisten weigeren aan het werk te gaan. Zo is er zaterdagmiddag geen live-radioverslag van de Premier League-wedstrijden.

Aanleiding is het (tijdelijke) vertrek van sportpresentator Gary Lineker, die voorlopig niet het voetbalprogramma Match of the Day (MOTD) zal presenteren na ophef over een tweet die hij verstuurde over het taalgebruik van de Britse regering over het asielbeleid, dat hij vergeleek met dat van nazi-Duitsland. Volgens de BBC overtrad Lineker daarmee de richtlijnen van de Britse publieke omroep over politieke uitingen.

Solidair met Lineker

Sindsdien tonen meerdere BBC-medewerkers zich solidair met Lineker door ook niet hun programma te presenteren op zaterdag. De BBC One-televisieprogramma's Football Focus en Final Score worden niet uitgezonden, net als radioshow op BBC Radio 5 Fighting Talk.

Football Focus-presentator Alex Scott tweette dat het voor haar "niet juist" voelt om door te gaan met de show. Jason Mohammad, die Final Score presenteert, en Colin Murray, van Fighting Talk, kondigden ook via Twitter aan dat zij niet op tv en radio zullen verschijnen. Ook BBC Sport-presentator Kelly Somers zegt dat zij niet aan het werk zal gaan.

De BBC reageerde zaterdag op het terugtrekken van de programma's en de herschikking van de programmering. De omroep biedt excuses aan voor de wijzigingen in de programmering en zegt dat het "zich bewust is van de teleurstelling voor BBC sport-fans".

Vrijdag gaf de BBC al een verklaring waarin het zei dat Lineker off-air zal blijven tot hij "een instemmende en duidelijke positie inneemt over het gebruik van zijn sociale media".

Het programma Match of the Day, dat al sinds 1964 wekelijks de samenvattingen van de voetbalwedstrijden uitzendt, zal zaterdag wel op televisie verschijnen, maar zonder de gebruikelijke presentatie, analyse en interviews met spelers en trainers. En zonder Lineker.

Op zaterdag liet de Engelse Premier League weten dat spelers en coaches van de twaalf clubs die vandaag in actie komen, geen verzoeken zullen krijgen om voor of na afloop van de wedstrijd te spreken met MOTD.

Professional Footballers' Association (PFA), de Engelse spelersvakbond, bevestigde dat en liet weten dat het "steun wil uitspreken aan degenen die ervoor hebben gekozen vanavond geen onderdeel te zijn van het programma".

Nieuwe asielplannen

De directe aanleiding voor de tweet van Lineker is een tweet van de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Suella Braverman. In een video zet zij de asielplannen van de regering uiteen. Het is de bedoeling dat illegale migranten geen asiel meer kunnen krijgen.

Deze mensen zouden volgens de nieuwe wet naar hun herkomstland of een veilig 'derde' land zoals Rwanda gebracht moeten worden. "We moeten de boten stoppen", staat boven de video.

Lineker zelf heeft nog niet gereageerd op de kwestie. Volgens Dan Walker, oud-presentator bij de BBC, wil Lineker gewoon presentator blijven maar is hij niet bereid excuses aan te bieden voor zijn uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl