NOS Voetbal

Lineker (voorlopig) weg bij de BBC, na ophef over tweet Brits asielbeleid

Oud-voetballer Gary Lineker stopt voorlopig met het presenteren van het BBC-programma Match of the Day, waarin de samenvattingen van de Engelse Premier League te zien zijn. Rond Lineker was afgelopen week ophef ontstaan vanwege tweet waarin hij het nieuwe Britse asielbeleid vergeleek met de praktijken van nazi-Duitsland.

Volgens de BBC was het Twitter-bericht van de presentator in strijd met de richtlijnen van de publieke omroep. Lineker zal het voetbalprogramma niet presenteren tot er overeenstemming en duidelijkheid is over zijn gebruik van sociale media, aldus de BBC.

In de bewuste tweet stelde Lineker dat er in Groot-Brittannië minder vluchtelingen worden opgenomen in vergelijking met andere grote Europese landen. "Dit is gewoon ongelofelijk wreed beleid dat gericht is op de meest kwetsbare mensen in een taal die niet veel verschilt van die van Duitsland in de jaren dertig."

De woordvoerder van de Britse premier Rishi Sunak noemde de tweet "onacceptabel" en diverse Conservatieve politici riepen de BBC op om in te grijpen. Tegelijk kreeg Lineker ook veel steun.

Zijn collega's Ian Wright en Alan Shearer, ook bekende oud-voetballers, lieten via Twitter weten zaterdag niet aan te schuiven bij Match of the Day. De analisten zijn solidair met Lineker, met wie ze al jaren samenwerken.

Dit geldt ook voor de commentatoren van het programma. Commentator Steve Wilson meldt op Twitter dat hij en zijn collega's op zaterdag geen verslag gaan doen van de wedstrijden.

Lineker zelf heeft nog niet gereageerd. Volgens Dan Walker, oud-presentator bij de BBC, wil Lineker gewoon presentator blijven maar is hij niet bereid excuses aan te bieden voor zijn uitspraak.

Nieuwe asielplannen

De directe aanleiding voor de opmerkingen van Lineker is een tweet van de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Suella Braverman. In een video zet zij de asielplannen van de regering uiteen. Het is de bedoeling dat illegale migranten geen asiel meer kunnen krijgen.

Deze mensen zouden volgens de nieuwe wet naar hun herkomstland of een veilig 'derde' land zoals Rwanda gebracht moeten worden. "We moeten de boten stoppen", staat boven de video.

De 62-jarige Lineker speelde 80 interlands voor Engeland, waarin hij 48 keer scoorde. Na zijn voetballoopbaan groeide hij uit tot een van de bekendste sportpresentatoren van Groot-Brittannië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl