Gary Lineker
NOS Voetbal

Ophef rond voetbalcoryfee Lineker, die Brits asielbeleid vergelijkt met nazi-Duitsland

De Britse omroep BBC gaat in gesprek met Match of the Day-presentator en voormalig voetballer Gary Lineker na een tweet waarin hij het Britse asielbeleid vergelijkt met praktijken van nazi-Duitsland.

In de tweet stelt hij dat er in Groot-Brittannië minder vluchtelingen worden opgenomen in vergelijking met andere grote Europese landen. "Dit is gewoon ongelofelijk wreed beleid dat gericht is op de meest kwetsbare mensen in een taal die niet veel verschilt van die van Duitsland in de jaren 30."

De BBC meldt dat hun bestbetaalde anchor zal worden aangesproken op zijn verantwoordelijkheden. Volgens de omroep stroken de opmerkingen niet met hun onafhankelijkheidsrichtlijnen.

De directe aanleiding voor de opmerkingen van Lineker is een tweet van de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Suella Braverman. In een video zet zij de asielplannen van de regering uiteen. Het is de bedoeling dat illegale migranten geen asiel meer kunnen krijgen.

Deze mensen zouden volgens de nieuwe wet naar hun herkomstland of een veilig 'derde' land zoals Rwanda gebracht moeten worden. "We moeten de boten stoppen", staat boven de video.

'Geen gevoel'

Braverman, van de Conservatieve Partij, zegt "teleurgesteld" te zijn in de opmerkingen van Lineker. Haar partijgenoot Lee Anderson vindt dat Lineker "geen gevoel" heeft en zich bij het voetbal moet houden.

Craig Mackinlay, parlementslid van de 'Conservatives', vindt dat de BBC de presentator moet ontslaan.

Lineker, die tachtig interlands voor Engeland speelde, twitterde daarna dat hij nog nooit zo veel liefde en steun heeft gevoeld als deze ochtend. "Buiten mijn WK-goals om dan", meldt hij met een kwinkslag. "Het betekent veel. Ik zal blijven proberen op te komen voor die arme zielen die geen stem hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl