NOS Nieuws

Indonesische vulkaan Merapi uitgebarsten, mijnbouw en toerisme stilgelegd

Op het Indonesische eiland Java is de vulkaan Merapi uitgebroken. De vulkaan stoot dikke rookwolken uit; een lavastroom met stenen komt langs de helling van de berg naar beneden. Door de uitbarsting is de zon niet meer te zien en zijn dorpen in de omgeving onder as bedekt.

Er zijn geen berichten over slachtoffers. De Indonesische autoriteiten hebben de mijnbouw in de regio stilgelegd, net als toeristische activiteiten.

Bekijk hier de aswolk uit de vulkaan:

Vulkaan Merapi barst uit op Java

De Merapi is een bijna 3000 meter hoge berg op enkele tientallen kilometers van de stad Yogyakarta. In een straal van tien kilometer rond de vulkaan wonen enkele honderdduizenden mensen.

In Indonesië zijn zo'n 120 actieve vulkanen, waarvan de Merapi het actiefst is. In 2010 kwamen bij een uitbarsting 347 mensen om. Deze eruptie is de heftigste sinds het alarmniveau voor vulkanen in november 2020 tot het een-na-hoogste niveau werd verhoogd.

In Indonesië komen geregeld vulkaanuitbarstingen en aardbevingen voor. Het eilandenrijk ligt op de zogenoemde Ring van Vuur, een hoefijzervormig gebied met veel seismische activiteit door schuivende tektonische platen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl