Demonstranten in het Zuiderpark in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Duizenden betogen tegen stikstofbeleid in Zuiderpark Den Haag

In het Zuiderpark in Den Haag hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen het landelijke stikstofbeleid. Bij het boerenprotest waren actievoerders van Farmers Defence Force (FDF) en Samen voor Nederland (SvNL) bijeen.

Het protest was niet alleen gericht tegen het stikstofbeleid, maar ook tegen de trage afhandeling van de toeslagenaffaire en het schadeherstel in Groningen.

Veel mensen hadden omgekeerde Nederlandse vlaggen bij zich en droegen rode boerenzakdoeken en hartjesballonnen. De betogers werden onder meer toegesproken door PVV-leider Wilders en Forum voor Democratie-voorman Baudet. Vanaf 16.30 uur keerden de demonstranten weer huiswaarts.

De betogers kwamen voor allerlei groepen op:

Van de boeren tot de Groningers, in Den Haag wordt voor hen gedemonstreerd

Vanochtend werden trekkers die op weg waren naar Den Haag door de politie tegengehouden en weggestuurd. Bij het Zuiderpark reed een shovel een blokkade die door de politie was opgeworpen omver.

De bestuurder is door de politie aangehouden. Bij die arrestatie raakten volgens de politie twee agenten lichtgewond omdat de verdachte zich verzette.

Door het opheffen van de blokkade hadden vrachtwagens vrij baan:

Boerenprotest Den Haag: vrachtwagens rijden over terrein ondanks verbod

In aanloop naar de demonstratie had de gemeente Den Haag een noodbevel afgekondigd. Om verstoring van de openbare orde te voorkomen werden geen trekkers toegelaten en werden flexibele wegafzettingen geplaatst om te voorkomen dat demonstranten het centrum in reden.

De vrachtwagens die zonder vergunning in het Zuiderpark waren geparkeerd hebben een bekeuring gekregen, meldt de politie.

Farmers Defence Force riep zijn achterban eerder op om zonder trekkers naar Den Haag te komen. Oorspronkelijk was het plan om met 5000 tractoren naar het Zuiderpark te rijden, maar de gemeente stond maximaal twee trekkers toe.

In Den Haag werd niet alleen gedemonstreerd in het Zuiderpark. In het centrum van de stad blokkeerden klimaatactivisten van Extinction Rebellion de snelweg A12. De actiegroep protesteerde tegen overheidssubsidies voor fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl