Traute Lafrenz
NOS NieuwsAangepast

Laatste overlevende lid van verzetsgroep Weisse Rose overleden

De laatste overlevende van de Duitse verzetsgroep Weisse Rose is overleden. De beweging was de bekendste groep van verzetsstrijders in nazi-Duitsland. Traute Lafrenz was 103 jaar oud.

Lafrenz, een student uit Hamburg, was bevriend met de leiders van de Weisse Rose, Hans en Sophie Scholl. De broer en zus werden voor een nazi-rechtbank ter dood veroordeeld voor het verspreiden van vlugschriften tegen Adolf Hitler en op 22 februari 1943 geëxecuteerd. Lafrenz was degene die het nieuws over de arrestatie van Hans en Sophie aan hun ouders vertelde. Ze bezoekt samen met hen, niet zonder risico, enkele dagen na de voltrekking van de doodstraf hun graf.

Lafrenz in 1942

Traute Lafrenz had eerder vlugschriften van München naar Hamburg gebracht zodat de verzetsgroepen in beide steden konden samenwerken. Toen Hans en Sophie Scholl werden opgepakt ontsprong Lafrenz aanvankelijk de dans, maar in maart 1943 werd ze alsnog opgepakt door de Gestapo. Door haar rol te verdoezelen ontliep ze executie en werd ze vrijgelaten.

Kort na die vrijlating werd ze opnieuw gearresteerd in Hamburg. Ze verbleef in vier gevangenissen tot Amerikaanse soldaten haar in april 1945 in Bayreuth bevrijdden.

Na de oorlog vertrok Lafrenz naar de VS voor een studie geneeskunde. Ze trouwde, kreeg vier kinderen en werkte in ziekenhuizen en instellingen in Californië.

Het duurde tot haar honderdste verjaardag voordat ze van de Duitse president Steinmeier het Verdienstkreuz Eerste Klasse kreeg voor haar verzetswerk. Over haar rol in het verzet bleef Lafrenz zelf bescheiden. "Als je naar het lot van anderen kijkt, dan is klagen niet aan de orde."

De Duitse president Steinmeier heeft de familie van Lafrenz gecondoleerd. Hij omschreef haar daarbij als een "geweldige en onmetelijk moedige vrouw".

De familie heeft bekendgemaakt dat Lafrenz op 6 maart is overleden in South Carolina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl