NOS Sport

Shiffrin evenaart skilegende Stenmark met 86ste wereldbekerzege: 'Ze heeft alles'

Shiffrin wordt 'grootste aller tijden' door 86ste wereldbekerzege

Mikaela Shiffrin heeft haar status als een van de beste skiërs ooit nog eens onderstreept. De Amerikaanse won in Are voor de 86ste keer een wereldbekerwedstrijd en evenaarde daarmee het recordaantal van Ingemar Stenmark.

Een zege op de reuzenslalom bracht haar op gelijke hoogte met Stenmark, de nu 66 jaar oude Zweedse skilegende die vanaf 1974 ruim tien jaar lang heerste op de slalom en reuzenslalom.

"Toen ik klein was zou ik nooit geloofd hebben dat ik in deze positie zou verkeren", zei Shiffrin. "De hele dag probeerde ik er niet mee bezig te zijn. Het zat veel in mijn hoofd. Het is de afgelopen weken niet makkelijk geweest om me te focussen."

  • AFP
    Ingemar Stenmark in actie tijdens de Spelen van 1980
  • EPA
    Ingemar Stenmark als gast op de WK van 2019

Na afloop van de tweede run in Are sprak ze Stenmark via een tv-camera toe. "Wat ik ook doe, het valt in het niet bij wat jij bereikt hebt. Misschien boek ik een 87ste zege, misschien niet. De grootste droom voor mij is om in één adem met jou genoemd te worden."

Stenmark zelf zit dan weer vol bewondering voor Shiffrin. "Ze is veel beter dan ik was. Niet te vergelijken," aldus Stenmark. "Ze heeft alles. Ze is sterk, ze heeft een goede techniek en ze is mentaal sterk. Die combinatie maakt haar zo goed."

Alleen recordhouder?

Ruim tien jaar geleden won Shiffrin uitgerekend in Are als 17-jarige voor het eerst een wereldbekerwedstrijd. Zaterdag maakt ze meteen kans om het record alleen in handen te krijgen als de slalom in het Zweedse skioord op het programma staat.

In Are won Shiffrin de eerste run met ruim een halve seconde voorsprong op de Canadese Grenier. Ook in de tweede run kon niemand de Amerikaanse van haar 86ste wereldbekerzege afhouden.

Die overwinning leverde haar voor de tweede keer de wereldbeker op de reuzenslalom op. Ze won ook vijf keer de algemene wereldbeker, zeven keer de slalom en een keer de Super G.

Daarnaast heeft ze twee olympische titels en zes wereldtitels op haar lange palmares staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl