In de zorg is het verzuim nog altijd het hoogst
NOS Nieuws

Ziekteverzuim stijgt voor zevende jaar op rij

Het ziekteverzuim onder werknemers blijft stijgen. In het vierde kwartaal van 2022 kwam het verzuim uit op gemiddeld 5,6 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het laatste kwartaal van 2021 was dat nog 5,4 procent.

Het is het zevende jaar op rij dat het verzuim stijgt. Het is nu bijna net zo hoog als in 2000, toen met 5,7 procent het hoogste verzuim van de afgelopen decennia werd gemeten. Daarna zette een flinke daling in. Het CBS noemt geen oorzaken.

De sector waarin de meeste werknemers ziek zijn, is nog steeds de gezondheids- en welzijnszorg. Daar steeg het verzuim in een jaar tijd van 7,5 naar 8 procent. Binnen de zorg zijn medewerkers in de verpleging, verzorging en thuiszorg het meest ziek: 9,3 procent.

Landbouw weinig ziek

De grootste stijging in het verzuimpercentage is te zien bij de overheid (van 5,7 naar 6,4 procent) en in de sector waterbedrijven en afvalbeheer (van 6,5 naar 7,1 procent).

In de landbouw en visserij nam het verzuim juist af, van 3,8 naar 3,3 procent. Daarmee is dit nu de bedrijfstak waarin de minste mensen ziek zijn. Vorig jaar was dat de financiële dienstverlening, maar daar steeg het verzuim juist van 3,0 naar 3,4 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl