Kabinet bevestigt beperking export chipmachinemaker ASML naar China
De export van bepaalde machines van chipmachinemaker ASML naar China wordt verder aan banden gelegd. Minister Schreinemacher (Buitenlandse Handel) schrijft aan de Tweede Kamer dat dat nodig is voor de "(inter)nationale veiligheid". Het kabinet wil niet dat deze gevoelige technologie in handen komt van China.
Het gaat daarbij om "zeer specifieke technologieën in de productiecyclus van halfgeleiders waarop Nederland een unieke en leidende positie heeft, zoals de meest geavanceerde Deep Ultraviolet (DUV) immersie lithografie en depositie", schrijft de minister.
Westerse landen zijn onder meer bang dat de chips die daarmee gemaakt worden uiteindelijk in Chinees defensiematerieel terechtkomen, zoals drones.
Schreinemacher schrijft dat iedere aanvraag voor een exportvergunning per geval zal worden bekeken. Zo moet worden voorkomen dat de chips gebruikt worden voor ongewenste militaire doelen. Wel zal daarbij beoordeeld worden of de leidende positie van ons land op het gebied van deze technologie niet in gevaar komt.
ASML: geen grote gevolgen
Eind januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over exportbeperking van chiptechnologie naar China. Washington beperkte de eigen export van chiptechnologie naar China al eerder.
De Amerikanen keken ook naar Nederland, omdat ASML wereldwijd vooroploopt met de ontwikkeling van chipmachines. Met haar brief aan de Tweede Kamer bevestigt Schreinemacher nu de exportbeperking voor het Veldhovense technologiebedrijf.
In een reactie zegt ASML te verwachten dat de exportbeperking geen grote gevolgen zal hebben voor het bedrijf. De inperking geldt alleen voor de meest geavanceerde technologie en niet voor de meer gangbare technologie, benadrukt het bedrijf.
Wat doet ASML precies? Hoe is dit bedrijf zo groot geworden? En wat is er zo bijzonder aan de chips en machines van ASML? Kom meer te weten over ASML in dit portret van NPO Kennis.