Dilan Yesilgoz, minister van Justitie en Veiligheid, tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Yesilgöz wil aanblijven als minister na kritisch rapport Onderzoeksraad

Dilan Yesilgöz wil doorgaan als minister van Justitie en Veiligheid. Ze ziet in het harde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) van vorige week een aansporing om door te gaan met waar ze al mee bezig is: het hervormen van het stelsel van bewaken en beveiligen.

"Ik hoop dat de Kamer mij het vertrouwen geeft en ziet wat ik van het begin af aan aan het doen ben", zei Yesilgöz vanmorgen. Het was de eerste keer dat ze mondeling reageerde op het onderzoek naar de moorden op de broer van kroongetuige Nabil B., advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries.

De OVV stelt dat er grote fouten zijn gemaakt door de diensten die betrokken waren bij de bewaking van de slachtoffers. Die vallen onder de verantwoordelijkheid van de minister van Justitie en Veiligheid. Maar op de vraag of zij niet zou moeten aftreden, antwoordt Yesilgöz dus ontkennend.

Pijnlijk beeld

Ze zegt dat zij de "forse aanbevelingen" van de OVV omarmt. "Die zeggen eigenlijk: je moet het hele stelsel herzien en dat is wat ik aan het oppakken ben." Volgens haar ligt er nog "ongelooflijk veel urgent werk", waar ze graag mee verder wil gaan.

Yesilgöz vindt dat het rapport "een zeer pijnlijk beeld" schetst, waarin duidelijk wordt dat er grote fouten zijn gemaakt. "Maar ik denk dat genoegdoening richting de nabestaanden met name ligt in het strafrechtelijk vervolgen van de daders."

De minister heeft acht weken de tijd om met een inhoudelijke reactie te komen op het rapport, maar zo lang denkt ze niet nodig te hebben. Het zal haar echter niet lukken om nog voor de verkiezingen van volgende week woensdag met een brief te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl