Beveiliging bij de Bunker in Amsterdam, waar het Marengo-proces plaatsvindt
NOS NieuwsAangepast

Kamerleden: voorlopig geen nieuwe deals met kroongetuigen

Een deel van de Tweede Kamer wil dat het Openbaar Ministerie voorlopig geen deals meer sluit met kroongetuigen. Volgens regeringspartij D66 en de oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en Denk moet eerst de "basis" op orde worden gebracht.

Vorige week woensdag publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid een vernietigend rapport over de drie liquidaties rondom kroongetuige Nabil B. Volgens de raad zijn er veel fouten gemaakt en moet het systeem van bewaken en beveiligen flink op de schop. Vrijdag zei plaatsvervangend korpschef Huyzer dat de politie op dit moment de beveiliging van eventuele nieuwe kroongetuigen niet aankan.

Yesilgöz stelde eerder uitbreiding voor

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid maakte in november bekend dat ze de regeling voor kroongetuigen wil uitbreiden, zodat ook minder zware criminelen eronder kunnen vallen. Maar een deel van de Kamer ziet daar niks in.

"Nieuwe deals met kroongetuigen kunnen op dit moment niet aan de orde zijn, laat staan dat er sprake kan zijn van uitbreiding van de kroongetuigenregeling op het oude fundament", zeggen de Kamerleden Sneller (D66), Van Nispen (SP) Mutluer (PvdA), Ellemeet (GroenLinks) en Azarkan (Denk).

Capaciteit en afspraken

Yesilgöz kondigde woensdag wel hervormingen aan, maar de partijen vinden dat de minister scherper op de bevindingen van de Onderzoeksraad en van de politie had moeten reageren. "Een goed functionerend stelsel van bewaken en beveiligen is een voorwaarde voor het kunnen sluiten van deals met kroongetuigen, maar ook de opzet van de kroongetuigenregeling zelf behoeft verbetering", zeggen de Kamerleden.

In een reactie laat de minister vandaag weten dat afspraken met kroongetuigen inmiddels alleen worden gemaakt "als dat verantwoord is met het oog op hun veiligheid, die van hun directe naasten en functionarissen".

Volgens Yesilgöz komt het op dit moment al voor dat deals niet doorgaan omdat veiligheidsmaatregelen niet rondkomen. "Dit gaat juist niet alleen over capaciteit maar bijvoorbeeld ook om de afspraken die te maken zijn met betrokkene."

Het kabinet komt later nog met een uitgebreide reactie op het OVV-rapport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl