In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Drie Nederlanders vast in België voor drugsgerelateerde aanslagen Antwerpen

Drie Nederlanders zijn onlangs aangehouden omdat ze worden verdacht van betrokkenheid bij aanslagen in het drugsmilieu in Antwerpen. De Belgische autoriteiten hebben dat bekendgemaakt. De verdachten zijn inmiddels overgeleverd aan België.

Een van de verdachten, een 26-jarige man uit Den Haag, was vermoedelijk de opdrachtgever. Hij zou achter de vuurwerkbom hebben gezeten die vorig jaar september afging bij een pand in Antwerpen waar bedrijven zitten die tropisch fruit importeren uit Zuid-Amerika. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij de beschieting van de woning van een havenarbeider in Beveren.

Een 27-jarige Rotterdammer werd aangehouden vanwege een aanslag in mei vorig jaar. Hij zou vanuit een rijdende auto een explosief hebben gegooid naar een woning in het Antwerpse stadsdistrict Deurne.

De derde verdachte, een 22-jarige Amsterdammer, wordt verdacht van betrokkenheid bij een aanval op een restaurant in Antwerpen. Dat restaurant was van de familie van kickbokser Jamal Ben Saddik.

De verdachten zijn inmiddels voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Antwerpen, zegt een woordvoerder van het Belgische Openbaar Ministerie tegen het Nieuwsblad. Ze zitten vast op verdenking van vernielingen, deelname aan een criminele organisatie en inbreuken op de springstofwetgeving.

Strengere aanpak

Rond de Antwerpse haven woedt al meer dan een jaar een drugsoorlog. Begin dit jaar kondigde de Belgische regering aan de drugshandel via de haven van Antwerpen strenger te gaan aanpakken. Premier De Croo wil de controle van containers aanscherpen en een havenkorps oprichten. "We hebben meer mensen nodig op het terrein. Mensen die kunnen patrouilleren, arresteren en ondervragen", zei hij destijds op de Vlaamse tv-zender VTM. Ook moeten de boetes fors omhoog.

In de haven van Antwerpen werd vorig jaar meer cocaïne dan ooit gevonden. De douane nam 110.000 kilo in beslag, tegenover 90.000 kilo het jaar ervoor. In de Rotterdamse haven werd juist minder cocaïne onderschept.

Advertentie via Ster.nl