Tichanovskaja in Polen, begin dit jaar
NOS Nieuws

Belarussische oppositieleider Tichanovskaja bij verstek veroordeeld tot 15 jaar

De Belarussische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja is in Minsk bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar celstraf. Ze is onder meer schuldig bevonden aan een poging de macht te grijpen in het land. De oppositieleider heeft het proces tegen haar altijd nep genoemd.

"Dit is hoe het regime mijn werk voor democratische veranderingen in Belarus 'beloont'", schrijft Tichanovskaja in een reactie op Twitter.

Tichanovskaja deed in 2020 mee met de presidentsverkiezingen en kreeg veel steun. Maar mede door grootschalige fraude behaalde dictator Aleksandr Loekasjenko, die al sinds 1994 aan de macht is, een monsterzege. Massale protesten werden hardhandig neergeslagen.

Tichanovskaja vluchtte vlak na de verkiezingen naar Litouwen, en leeft daar sindsdien in ballingschap. Ze was niet in de rechtszaal in Minsk aanwezig. De oppositieleider noemde haar proces eerder "de wraak van Loekasjenko".

Politieke gevangenen

Mensenrechtenorganisaties schatten dat er ongeveer 1500 politieke gevangenen vastzitten in Belarus, van wie een aanzienlijk aantal werd opgepakt in 2020. De Belarussische Nobelprijswinnaar Ales Bialiatski en twee bondgenoten werden vorige week nog veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Tichanovskaja noemde die veroordelingen "vreselijk" en "nepprocessen tegen mensenrechtenactivisten".

Ook vier andere prominente oppositieleden staan terecht. Zij worden beschuldigd van onder meer het schaden van de nationale veiligheid; er is in die zaken nog geen vonnis geveld.

'Ik stop niet'

"Vandaag denk ik niet aan mijn eigen veroordeling", sluit Tichanovskaja haar tweet af. "Ik denk aan duizenden onschuldigen, vastgehouden en veroordeeld tot echte gevangenisstraffen. Ik stop niet voordat ze allemaal zijn vrijgelaten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl