Zakken met glasaal die zijn onderschept
NOS Nieuws

Op Schiphol in beslag genomen glasaal vrijgelaten in de natuur

170.000 glasaaltjes die vorige week op Schiphol in beslag werden genomen, zijn vrijgelaten in de natuur. De 54 kilo aan babypalingen werd gevonden in koffers die onderweg waren naar Maleisië. Twee mensen werden aangehouden.

Voor de vissen vrijgelaten konden worden, moest eerst onderzocht worden of ze ziek waren en of het daadwerkelijk om Europese paling ging. Daarna werden de glasaaltjes uitgezet in de Randmeren, in de buurt van Harderwijk.

Tienduizenden euro's

Op de Aziatische markt is er grote vraag naar paling. In Azië zouden de glasaaltjes tienduizenden euro's kunnen opleveren, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Vanwege de ernstig bedreigde status van de paling is de soort in Europa beschermd. Zowel import als export is verboden.

De stichting Dupan, waarin onder anderen palingkwekers en palinghandelaren samenwerken, zegt dat smokkelaars de palingen doorgaans gewoon in een zakje met een beetje zuurstof bovenin vervoeren. Voorzitter Alex Koelewijn: "Je kunt het vergelijken met zo'n zakje dat je krijgt als je een goudvis koopt. De palingen kunnen dan zo'n 72 uur overleven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl