Het asielzoekerscentrum in het Brabantse Budel krijgt tijdelijk een aanmeldcentrum voor vluchtelingen die in Nederland arriveren
NOS Nieuws

Extra toezicht bij asielzoekerscentrum Budel wegens overlast

Bij het asielzoekerscentrum in Budel komt tijdelijk extra toezicht. Staatssecretaris Van der Burg laat weten dat de komende tien maanden een extra team van toezichthouders rond het asielzoekerscentrum wordt ingezet om overlast tegen te gaan. Het gaat om een proef.

Het team zal uit vier mensen bestaan. Eerder startte een soortgelijk team al op de opvang locatie Ter Apel.

De laatste tijd is er rond het asielzoekerscentrum in Budel regelmatig overlast. Vorige maand werd bekend dat er voorlopig geen bus meer stopt bij het centrum. Vervoerder Hermes besloot daartoe omdat buschauffeurs werden belaagd.

Volgens Hermes waren er dagelijks incidenten tussen buschauffeurs en asielzoekers. Chauffeurs werden bespuugd en bedreigd na conflicten over het niet betalen van een kaartje, zei Hermes tegen Omroep Brabant.

'Gastvrijheid misbruiken'

Staatssecretaris Van der Burg (VVD) zegt geen enkel begrip te hebben voor "mensen die onze bescherming vragen" maar vervolgens "onze gastvrijheid misbruiken". Van der Burg: "Deze groep verpest het voor de rest en ondermijnt het draagvlak van opvang voor mensen die vluchten voor oorlog of vervolging."

Van der Burg erkent dat de groep asielzoekers die overlast veroorzaakt klein is, maar zegt dat de impact bij degenen die het overkomt enorm is.

De toezichthouders zullen zich inzetten op "persoonlijk contact" en zich focussen op het voorkomen van overlast. In eerste instantie gebeurt dat alleen op werkdagen, maar "als dat beter is" kan het ook op andere dagen, aldus het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl