De bushalte bij het asielzoekerscentrum is voorlopig gesloten
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Bus stopt na incidenten niet meer bij asielzoekerscentrum Budel

Bij het asielzoekerscentrum in Budel stopt voorlopig geen bus meer. Dat heeft vervoerder Hermes besloten omdat buschauffeurs zijn belaagd.

De maatregel geldt sinds eind vorige week. Hermes zegt tegen Omroep Brabant dat er dagelijks incidenten waren tussen buschauffeurs en asielzoekers.

"Daarbij gaat het veelal om het niet willen betalen voor een kaartje", zegt een woordvoerder. "Als de buschauffeur daar iets van zegt, escaleert de boel al snel. Soms met het resultaat dat de buschauffeur zelfs wordt bedreigd of bespuugd."

Ook kinderen moeten lopen

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is niet blij met de maatregel. "Er zijn ook kinderen die vanuit Weert naar de school op het azc komen. Zij pakten eerst de bus, maar moeten nu vanaf station Maarheeze lopen. Dat duurt dertig minuten. Na de carnavalsvakantie komen er nog meer kinderen vanuit de regio."

Hamza Boudsi en Nouri Hahemi uit Marokko en Algerije wonen een kleine maand op het asielzoekerscentrum in Budel. Zij vertellen bij Omroep Brabant dat ze geregeld probeerden op de bus te komen zonder geld. "Maar het is niet zo dat wij problemen maakten. Als het niet lukte, gingen we gewoon weer weg", zegt Hamza. "Als ik geld zou hebben, zou ik wel betalen."

Hoelang de maatregel blijft gelden, is nog niet duidelijk.

Advertentie via Ster.nl