Cambuur beëindigt thuiscomplex met broodnodige zege op Go Ahead

Bekijk de samenvatting van SC Cambuur - Go Ahead Eagles

Het was erop of eronder voor SC Cambuur zondagavond tegen Go Ahead Eagles. De hekkensluiter van de eredivisie had dringend behoefte aan drie punten, maar de thuiscijfers dit seizoen gaven geen reden voor optimisme.

Toch wonnen de Friezen met overtuigende cijfers (4-1) en vonden ze aansluiting bij nummer zeventien FC Groningen. De laatste keer dat Cambuur thuis minstens vier keer scoorde in een eredivisieduel was op 11 september 2021, een 5-2 thuiszege op - ook weer - Go Ahead Eagles.

De nieuwe overwinning is na de 3-0 zege op PSV van 1 oktober pas de tweede thuiszege van het seizoen. De overige elf thuiswedstrijden gingen verloren.

• NOS
    Stand eredivisie

De start was goed voor het Cambuur van coach Sjors Ultee. Na een goede combinatie met Navarone Foor verraste Michael Breij Go Ahead-doelman Jeffrey de Lange met een bal tussen de benen. De thuisploeg kreeg vertrouwen van die goal en was de betere ploeg.

Leeg uitvak: 'Competitievervalsing'

Opeens was daar de gelijkmaker. Mats Deijl zag doelman Robbin Ruiter iets te ver voor zijn doel staan en schoot over de Cambuur-keeper prachtig in het doel. Go Ahead vierde de goal voor het uitvak, dat op bevel van burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden leeg bleef.

Dat laatste zorgde voor veel woede bij Go Ahead Eagles-directeur Jan Willem van Dop, omdat de maatregel genomen is vanwege een kleine groep Cambuur-supporters die voor problemen zorgt en niet uitsupporters. "Het is de wereld op z'n kop, bijna competitievervalsing."

Op bevel van burgemeester Buma van Leeuwarden bleef het uitvak leeg
    Go Ahead viert de gelijkmaker
    Cambuur viert de 1-0

Weg was het vertrouwen bij Cambuur. De thuisploeg was het even helemaal kwijt.

Op slag van rust zat het mee voor Cambuur. Mimoun Mahi schoot fraai binnen in de verre hoek, via de binnenkant van de paal. Vlak na rust gleed Isac Lidberg de bal bij de tweede paal tegen de buitenkant van de paal en ontsnapte Cambuur aan de 2-2.

Cambuur miste vervolgens kansen op de 3-1, waarna Bjørn Johnsen voor opluchting zorgde. De lange Noorse spits was al de hele wedstrijd een plaag voor de defensie van Go Ahead en strafte een fout van Jamal Amofa genadeloos af. Foor besliste het duel door op aangeven van Alex Bangura de 4-1 te maken.