NOS Sport

Verstappen wint in Bahrein met overmacht eerste race Formule 1-seizoen

Natuurlijk, er zijn nog liefst 22 races te gaan, maar Max Verstappen heeft er met een soevereine zege in de Grand Prix van Bahrein geen misverstand over laten bestaan dat hij dé topfavoriet is voor de wereldtitel in het nieuwe Formule 1-seizoen.

De titelverdediger en tweevoudig wereldkampioen kwam geen moment in de problemen in de eerste race van het jaar. Hij was simpelweg een klasse apart en won voor het eerst in zijn carrière de openingsrace.

Nyck de Vries, de tweede Nederlander in de koningsklasse van de autosport, startte van de negentiende plek en reed een aardige race. WK-punten leverde dat de coureur van AlphaTauri niet op. Hij begon zijn eerste volledige seizoen in de Formule 1 met een verdienstelijke veertiende plaats.

De WK-stand na de eerste race

Het seizoen begon perfect voor Red Bull Racing, want Verstappen werd op het podium geflankeerd door zijn teamgenoot Sergio Pérez. Fernando Alonso van Aston Martin werd derde. Ferrari-coureur Charles Leclerc reed lange tijd op die plek, maar viel in de slotfase uit met motorpech.

Leclerc pakt tweede plek bij start

Bij de start behield de van pole gestarte Verstappen de leiding. Pérez moest de tweede plaats afstaan aan Leclerc, maar de coureur van Ferrari kon Verstappen niet bedreigen.

Na twee rondes had de Limburger al twee seconden voorsprong en die marge liep gestaag op. Al snel besloot Verstappen vooral zijn banden te sparen en concentreerde hij zich niet meer op snelle rondetijden.

Verstappen duikt als leider de eerste bocht in, Leclerc gaat Pérez voorbij

Na 15 van de 57 rondes maakte Verstappen zijn eerste pitstop, waardoor hij de leiding kortstondig moest afstaan aan Pérez. Een ronde later ging de Mexicaan ook naar binnen voor een nieuw setje banden en heroverde Verstappen de eerste plek.

Met een voorsprong van ruim tien seconden op Leclerc en Pérez hoefde Verstappen zich geen zorgen te maken. De Monegask en de Mexicaan keken vooral naar elkaar en in de 25ste ronde wist de Red Bull-coureur de tweede plaats over te nemen na een inhaalactie met DRS.

Leclerc valt uit

Met nog zestien rondes te gaan zag Leclerc zijn vrijwel zekere podiumplaats in rook opgaan door een motorprobleem. De race werd kort geneutraliseerd met een virtuele safetycar en daarna ontstond een mooie strijd om de derde plaats.

Bekijk de reacties van de teambazen van Red Bull, Ferrari en Aston Martin.

Routinier Alonso veroverde in zijn twintigste seizoen in de Formule 1 die laatste podiumplek, na fraaie inhaalacties ten opzichte van Carlos Sainz en zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. Stroll, die racete met een gebroken pols en een gebroken teen na een fietsongeluk, werd zesde.

Stroll raakt teamgenoot Alonso

In de eerste ronde waren de twee Aston Martins nog met elkaar in aanraking gekomen. Alonso werd van achteren aangetikt door Stroll, maar de touché bleef zonder grote gevolgen.

Het was een van de weinige incidenten in een ietwat saaie race. De Australiër Oscar Piastri werd bij zijn debuut de eerste uitvaller van het seizoen door mechanische pech aan zijn McLaren. En Alpine-coureur Esteban Ocon verprutste zijn race met een reeks tijdstraffen en besloot de wedstrijd niet uit te rijden.

Het gebeurde allemaal ver achter de ongenaakbare Verstappen, die zijn eerste zege ooit boekte in Bahrein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl