NOS SportAangepast

Bol en Klaver leiden estafetteploeg naar EK-goud, mannen pakken brons

Estafettevrouwen prolongeren Europese indoortitel in Nederlands record

Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters en Femke Bol hebben voor de tweede keer op rij de Europese indoortitel op de 4x400 meter veroverd. Nederland won in Istanbul in 3.25,66, een Nederlands - en kampioenschapsrecord. Het oude nationale record dateerde van de EK indoor van twee jaar geleden in Torun: 3.27,15.

Italië veroverde zilver op bijna drie seconden (3.28,61). Het brons was voor Polen in 3.29,31.

Klaver sloeg als startloopster al een flink gat. Daarna deden Saalberg en Peeters hun werk door Bol als slotloopster in een ideale situatie te brengen. De Europees indoorkampioene op de 400 meter - ze pakte gisteren goud en Klaver zilver - zette het hele veld op grote achterstand.

Brons voor de Oranjemannen

De Nederlandse mannen werden onttroond als Europees kampioen op de 4x400 meter estafette. Het kwartet Isayah Boers, Isaya Klein Ikkink, Ramsey Angela en de sterke slotloper Liemarvin Bonevacia veroverde uiteindelijk wel brons in 3.06,59.

België werd Europees kampioen in 3.05,83. Zilver ging naar Frankrijk in 3.06,52

Mannenploeg verliest titel op 4x400 meter, maar sleept er wel brons uit

Nederland timmert al jaren op de 400 meter aan de weg, onder leiding van de coaches Laurent Meuwly en Bram Peters. De vrouwenploeg leunt daarbij op het ijzersterke fundament Bol-Klaver, waarbij in dit geval in Istanbul Saalberg en Peeters meer dan voldoende niveau hadden om het goud op Europees niveau binnen te slepen.

Goede wissels

Met de rappe Klaver als startloopster en de onovertroffen Bol als slotloopster is het voor de concurrentie bijna ondoenlijk om het oranje-kwartet te verslaan. Zolang het bij de altijd lastige wissels goed gaat. Zondag ging alles goed.

"Ik ben nog nooit op kop aan het slot van de 4x400 meter begonnen", onderstreepte Bol de overmacht van Nederland in Istanbul. "We hebben een goede groep. Ook de reserves zijn snel. Dat houdt iedereen scherp", legde Klaver uit.

"De opdracht was: zorgen dat we aan de leiding bleven. Ik ben blij dat dit is gelukt", was Saalberg trots. Peeters, met tranen in haar ogen: "Dit is mijn eerste medaille. Ik ben zo blij dat het gelukt is."

Estafetteloopsters over geheim achter Europese titel: 'Het hoge niveau inspireert'

Bij de mannen is internationaal succes geen abc'tje. In de selectie moet iedereen in beste doen zijn, zoals twee jaar geleden bij de EK indoor, om te winnen. Daar veroverden Tony van Diepen en Bonevacia respectievelijk zilver en brons individueel op de 400 meter. In de finale van de 4x400 kregen de twee gezelschap van Jochem Dobber en Angela.

Het kwartet pakte toen goud met een Nederlands record dat nog steeds staat: 3.06,06. Met zilver op de Oympische Spelen en brons bij de WK indoor vorig jaar bleek de selectie een sterk collectief.

Van Diepen loopt inmiddels vooral 800 meters, waarop hij in de eerste ronde in Istanbul werd uitgeschakeld. Bonevacia kwam op de 400 meter tot de halve finales, net als nationaal kampioen Boers. De 19-jarige Klein Ikkink bleef in de serie steken.

Geweldige slotloper Bonevacia

Het kwartet dat zondag om de medailles streed, had te weinig snelheid om voor de tweede keer op rij naar goud te lopen. Spanje ging als een raket van start en moest dat in de laatste twee ronden bekopen.

Estafettemannen 4x400 pakken EK-brons: 'Dit is de eerste stap naar Parijs'

Nederland had het moeilijk met Boers als startloper. Klein Ikkink kon weinig van de achterstand afhalen. Angela hield de schade vervolgens zo klein mogelijk, waarna Bonevacia met een ijzersterk optreden toch het brons kon veilig stellen.

"Dit is de eerste stap naar de Olympische Spelen in Parijs", gaf de ervaren Bonevacia aan. "Het is goed dat de nieuwe jongens ervaring opdoen. We hebben iedereen nodig om volgend jaar goed te presteren op de Spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl