NOS Sport

Hoogspringster Weerman verrast met zilver bij EK indoor

Evenaring record levert Weerman zilver op bij EK indoor

De Nederlandse hoogspringster Britt Weerman (19) heeft haar eerste medaille veroverd bij een internationaal titeltoernooi bij de senioren. Weerman verzekerde zich zondag in Istanbul bij de Europese indoorkampioenschappen van zilver door over een hoogte van 1,96 meter te springen. Dat was een evenaring van haar Nederlands record.

De Europese titel was voor de Oekraïense favoriete Jaroslava Mahoetsjich. De wereldkampioene indoor ging als enige over een hoogte van 1,98 meter. Mahoetsjich liet daarna de lat nog op 2,03 meter leggen, maar die hoogte bleek te veel gevraagd.

Weerman superblij met medaille: 'Wist dat het mogelijk was bij goede eerste pogingen'

Weerman werkte een perfect toernooi af. Net als eerder in het seizoen bij haar Nederlands record in Weinheim haalde ze tot en met 1,96 alle hoogtes in haar eerste poging. Dat bracht haar vrij snel op medaillekoers.

De hoogspringster uit Assen, pupil van Sybout Wijma, was na 1,96 de enige concurrente van Mahoetsjich. Een verbetering van het Nederlands record zat er niet in; 1,98 meter was te hoog in Istanbul.

"Ik was veel scherper dan in de kwalificatie. Ik dacht er bij de kwalificatie te gemakkelijk over. Voor de finale had ik meer zenuwen. Kennelijk heb ik dat nodig", zei de nummer twee van de wedstrijd. "Het moet nog even bezinken. Dat zal straks wel gebeuren."

Medaillekans

Weerman hield wel rekening met een eventuele medaille. "Bij het inspringen merkte ik al dat het heel goed ging. Ik wist dat als ik alles in mijn eerste poging zou halen, dat ik dan een kans had op een medaille. Ik voelde me echt heel goed. Ik zat in een goede flow."

Bekijk hieronder de reacties van trainer Sybout Wijma en Mahoetsjich over de prestatie van Weerman:

Weerman heeft het hoogspringen bij de Nederlandse vrouwen weer op de kaart gezet. De discipline stelde de afgelopen jaren niet zo veel voor. Bij de vrouwen was Annemieke Bouma de laatste die bij de EK indoor een medaille won. Dat was brons in 1975.

Weerman geldt al langer als een groot talent. In 2021 werd ze Europees kampioene onder 20 jaar. Vorig jaar voegde ze daar zilver bij de WK onder 20 aan toe. Ze plaatste zich ook voor de Europese kampioenschappen outdoor van afgelopen augustus in München. Daar leverde ze haar visitekaartje af met de verrassende vierde plaats.

'Veel vertrouwen en motivatie'

Weerman staat aan het begin van haar carrière. Er zit nog veel meer in, volgens haar. "Deze medaille geeft veel vertrouwen en motivatie voor het buitenseizoen. Hoger moet mogelijk zijn", keek ze vooruit.

Haar trainer Wijma gaat er ook vanuit dat de hoogspringster nog veel hoger kan. "We hadden zaterdag lang met elkaar gesproken wat ze moest doen om goed te zijn. Ze moest de juiste focus hebben, zich richten op de juiste aandachtspunten. Dat heeft ze vandaag gedaan. Ze heeft nog meer ervaring nodig om hoger te komen. Ze laat inmiddels een heel hoog consistent niveau zien. Dat is de basis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl