NOS SportAangepast

Hoogspringster Weerman maakt indruk bij EK-debuut, estafetteploegen naast podium

Knappe vierde plaats voor EK-debutante Weerman in finale hoogspringen

Hoogspringster Britt Weerman heeft bij de EK atletiek in München een knappe prestatie neergezet door als vierde te eindigen. De 19-jarige EK-debutante sprong in de finale over 1,93 meter, net als Angelina Topic. Maar omdat Weerman meer foutsprongen had geproduceerd, ging het brons naar de 17-jarige Servische.

Het goud was voor de Oekraïense Jaroslava Mahoetsjich, die over 1,95 meter sprong. De Montenegrijnse Marija Vukovic greep met dezelfde hoogte het zilver.

"Dit is meer dan ik van tevoren had verwacht, dus ik ben er echt superblij mee", aldus een blije Weerman. "Ik was niet echt bezig met of ik het podium kon halen. Dat ik vierde was, was best een verrassing. Ik had het helemaal niet door, dus dat was best leuk."

Debutante Weerman na vierde plaats hoogspringfinale: 'Meer dan ik had verwacht'

Tot zeven jaar geleden beoefende Weerman nog de turnsport, maar door een zware elleboogblessure moest ze die sport op haar twaalfde vaarwel zeggen. Ze stapte over naar atletiek en het hoogspringen bleek haar op het lijf geschreven.

Doorbraak

De doorbraak van Weerman kwam afgelopen maart, toen ze Nederlands kampioene werd. Drie maanden later verbeterde ze bij een wedstrijd in het Belgische Ninove het Nederlands record met een sprong over 1,95 meter. Dat was ook meteen haar startbewijs voor de EK in München.

Haar deelname aan de WK junioren in het Colombiaanse Cali, waar ze zilver veroverde, bleek een goede voorbereiding op de EK. In de finale in München had ze geen moeite met de aanvangshoogte van 1,82 meter.

Met de lat op 1,86 en 1,90 meter had ze meer moeite en ging ze er pas in haar tweede poging overheen. Vervolgens vloog ze wel in één poging over 1,93 meter, maar 1,95 was zondagavond net wat te hoog gegrepen.

Estafetteploegen

De Nederlandse estafetteploegen eindigden op de 4x100 meter naast het podium. De mannen kwamen als vierde over de finish in de finale, de vrouwen eindigden als vijfde.

Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Joris van Gool en Raphael Bouju hadden zich met een tijd van 38,83 gekwalificeerd voor de finale. Daarin waren dezelfde vier mannen met 38,25 seconden net wat sneller dan in de series, maar het was net niet genoeg voor een medaille.

Slotloper Bouju werd in de laatste meters nog ingehaald door Polen, dat zo het brons voor Nederland wegkaapte. Het goud was voor Groot-Brittannië en het zilver voor Frankrijk.

Matige wissel

De estafettevrouwen gingen met hakken over de sloot naar de finale van de 4x100 meter. N'Ketia Seedo, Zoë Sedney, Naomi Sedney en Minke Bisschops eindigden met 43,75 als vierde in hun heat en die tijd was voldoende voor een finaleplaats.

In de finale stonden Seedo, Zoë Sedney, Jamile Samuel en Naomi Sedney aan de start. Seedo en Zoë Sedney waren goed weg en lagen op medaillekoers, maar toen Samuel het stokje over moest nemen haperde de Nederlandse estafettemachine even. Naomi Sedney kon de schade niet meer herstellen en kwam als vijfde over de streep.

Duitsland werd Europees kampioen en Polen pakte zilver, voor de Italiaanse ploeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl