Onder de woningen waren funderingswerkzaamheden aan de gang
NOS NieuwsAangepast

Huizen in Rotterdam ontruimd vanwege instortingsgevaar

In Rotterdam-West is een aantal woningen halsoverkop ontruimd vanwege instortingsgevaar. Een bewoner hoorde vanochtend een knal en zag rook. De brandweer constateerde daarna dat het gebouw aan de 1e Middellandstraat op instorten staat. De rook was waarschijnlijk een stofwolk.

Onder het gebouw, dat twee woonlagen telt, zitten een slager en een juwelier. Daar waren ze bezig met funderingswerkzaamheden. Onderzocht wordt of het instortingsgevaar het gevolg is van de werkzaamheden.

Nancy was de bewoner die melding maakte van de knal. "Het was net voor vijf uur, en ik was diep aan het slapen. Opeens hoorde ik een keiharde knal, alsof er dingen naar beneden vielen", zegt ze tegen Rijnmond.

Van de brandweer moesten zij en de andere bewoners meteen hun woning verlaten. "Ik moest in mijn badjas, slippers en pyjama naar buiten", zegt Nancy. Volgens haar had ze gisteravond ook al een knal gehoord. "Maar toen was ik té slaapdronken, dus heb er verder niet over nagedacht."

Voorlopig niet terug

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio zijn de panden met een drone vanuit alle mogelijke hoeken bekeken. Daaruit is gebleken dat de voorgevel van drie panden losstaat van de rest van het gebouw.

Vanwege het instortingsgevaar moeten ook het verkeer en het openbaar vervoer zoals enkele trams voorlopig omrijden. "We willen echt voorkomen dat er trillingen ontstaan waardoor hij alsnog zou kunnen bezwijken."

Omdat de kans groot is dat het gebouw instort, is de straat afgesloten voor verkeer tot de gevel hersteld is. Morgen begint een aannemer met herstelwerkzaamheden. Bewoners mogen vandaag onder begeleiding wat spullen uit hun huis halen. Pas als de gevel is gerepareerd, mogen ze terug. Voor de bewoners wordt ook tijdelijke huisvesting gezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl