De brug over de A12 is weer open voor voetgangers en fietsers
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Nelson Mandelabrug in Zoetermeer na bijna twee maanden weer open

Acht weken na de plotselinge sluiting van de Nelson Mandelabrug in Zoetermeer kunnen fietsers en voetgangers er weer gebruik van maken. Ook de treinen stoppen sinds vanavond weer op het station. De brug over de A12 werd begin december afgesloten nadat er constructiefouten waren ontdekt. Er bleek sprake van instortingsgevaar.

De brug, die begin jaren 90 in gebruik werd genomen, is een belangrijke verbinding voor de stad en de enige manier om op station Zoetermeer te komen. Behalve de A12 gaan ook een spoortraject en de RandstadRail onder de brug door.

De brug werd op 2 december per direct door de gemeente Zoetermeer gesloten nadat uit onderzoek was gebleken dat de constructie van de brug te zwaar is voor de ondersteuning. Hierdoor was het niet duidelijk of de brug wel veilig genoeg was. De brug werd onderzocht, omdat er al eerder scheuren in de constructie waren ontdekt.

Versterking en een noodbrug

In de afgelopen weken is het deel van de brug dat over de snelweg loopt weggehaald en vervangen door een noodbrug, meldt Omroep West. Ook de glazen kap werd deels verwijderd. Andere delen van de brug bleven wel staan, maar zijn versterkt met extra palen en een stalen balk.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de brug op 15 januari weer openging. De heropening liep vertraging op omdat de ondersteuning waar de noodbrug op rust, versterkt moest worden. Dat bleek ingewikkelder dan gedacht en kostte meer tijd.

Gemeente werkt aan een plan voor structureel herstel

Volgens de gemeente Zoetermeer zijn nog niet alle werkzaamheden klaar. Zo moeten de werkterreinen rond de brug nog worden opgeruimd, moet een weg deels worden omgelegd en een fietspad wordt weer klaargemaakt voor fietsers.

Naast het veilig maken van de brug wordt er ook gewerkt aan een plan voor structureel herstel, laat de gemeente weten. "De liggers van het vervangen brugdeel worden om die reden niet uit elkaar gehaald en vervoerd, maar blijven in afwachting van het herstelplan op het werkterrein naast de A12 liggen."

Advertentie via Ster.nl