Hekken voor de ingang van de Nelson Mandelabrug in Zoetermeer
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Zoetermeer sluit brug over A12 vanwege instortingsgevaar

De gemeente Zoetermeer heeft de Nelson Mandelabrug, een belangrijke fiets- en voetgangersbrug over onder meer de A12 en het spoor, per direct gesloten voor alle verkeer. Uit onderzoek is gebleken dat de constructie van de brug te zwaar is voor de ondersteuning. Het is daarom niet zeker of de brug nog wel veilig is.

De overdekte brug is sinds vanavond 20.00 uur niet meer te gebruiken door fietsers en voetgangers. Omdat treinreizigers de brug gebruiken om naar station Zoetermeer te lopen, stoppen er de komende dagen ook geen treinen meer op dit station. De rijksweg A12 blijft voorlopig nog open voor verkeer.

De brug werd onderzocht omdat er eerder al scheuren in de constructie waren ontdekt. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek heeft de gemeente besloten de brug te sluiten.

Rijkswaterstaat onderzoekt nu hoe onveilig de situatie precies is. Volgens de gemeente is op dit moment ook niet te zeggen of er sprake is van een accuut instortingsgevaar. "Wij hebben geen beeld in hoeverre het wel of niet mis kan gaan", zegt wethouder Marijke van der Meer tegen Omroep West. "Daarom is besloten de brug vanaf vanavond een week lang helemaal af te sluiten."

Volgens de wethouder kan Rijkswaterstaat mogelijk binnen een week aangeven wat er nu met de brug moet gebeuren. In het ergste geval kan dan besloten worden dat het verkeer onder de brug moet worden stilgelegd, aldus de wethouder.

De komende week worden pendelbussen ingezet om voetgangers van de ene kant van de brug naar de andere kant te vervoeren. Verder krijgen fietsers het advies om om te rijden en kunnen treinreizigers voorlopig op station Zoetermeer Oost op de trein stappen.

Advertentie via Ster.nl