Oekraïense soldaten schieten op Russische troepen in Bachmoet.
NOS Nieuws

In het steeds meer verlaten Bachmoet gaan de gevechten onverminderd door

Al maandenlang houdt het Oekraïense leger stand in Bachmoet, maar de laatste dagen komen er steeds pessimistischere berichten naar buiten over de positie van de Oekraïense troepen. Zo is de stad inmiddels bijna volledig omsingeld door de Russische troepen en kunnen de Oekraïners van drie kanten worden aangevallen, zo meldt het Britse ministerie van Defensie.

De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) berichtte gisteren dat het er op leek dat de Oekraïense troepen zich aan het voorbereiden waren op een terugtrekking uit de belegerde stad. Dat zou blijken uit het opblazen van twee belangrijke bruggen.

Een woordvoerder van het Oekraïense leger sprak vandaag tegen dat het Oekraïense leger zich aan het terugtrekken is. Volgens hem wisselen de Oekraïense troepen elkaar af, maar is er van een terugtrekking geen sprake.

Onzekerheid

Toch klinkt er ook onzekerheid aan Oekraïense zijde. "Er zijn veel meer Russen hier dan wij munitie hebben om ze te vernietigen", zei een plaatsvervangend commandant van de Nationale Garde op de Oekraïense radio. Eerder deze week benoemde ook een Oekraïens lid van het parlement dat de troepen "vroeg of laat" Bachmoet zouden moeten verlaten.

Er vielen de afgelopen maanden aan beide zijden veel slachtoffers in de strijd om de stad.

Bachmoet is de afgelopen maanden voortdurend doelwit geweest van Russische beschietingen. In de video hieronder is goed te zien hoe vrijwel de hele stad vernietigd is:

Oekraïense militairen beschermen 'alles wat we kunnen' in Bachmoet

Van de 70.000 inwoners die de stad voor de oorlog telde, waren er eerder deze week nog slechts 5000 over. Volgens de gouverneur van de regio weigeren zij de stad te verlaten. Nu de Russische troepen de noordelijke wijken van de stad zijn binnengedrongen probeert het Oekraïense leger alsnog inwoners te evacueren. Daarbij viel vandaag een dode en raakten twee mensen gewond.

Stad is alleen te voet te verlaten

Een woordvoerder van het Oekraïense leger zei tegen persbureau AP dat burgers Bachmoet alleen nog te voet kunnen verlaten. Het is te gevaarlijk geworden om te vluchten met voertuigen.

Twee weken geleden zei de Oekraïense president Zelensky dat zijn militairen Bachmoet niet "koste wat het kost" zullen blijven verdedigen. De afgelopen dagen omschreef hij de situatie in de stad als moeilijk. Vandaag bedankte hij op zijn Telegramkanaal de soldaten die Bachmoet verdedigen. Hij ging daarbij niet in op de huidige stand van zaken.

Het ministerie van Defensie noemde de pogingen van het Russische leger om Bachmoet te omsingelen vooralsnog "tevergeefs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl