Een Oekraïense militair in de straten van Bachmoet
NOS Nieuws

Rusland drijft Oekraïense leger in Bachmoet steeds verder in het nauw

Het Oekraïense leger heeft grote moeite met het zware Russische offensief tegen Bachmoet. Kolonel-generaal Oleksandr Syrskyi, bevelhebber van de landmacht, noemt de situatie in en om de belegerde stad "extreem gespannen". Ook volgens president Zelensky wordt het steeds moeilijker om het offensief tegen te houden.

Het Russische leger probeert de stad in de regio Donetsk te omsingelen. Russische strijdkrachten, inclusief de beruchte huurlingengroep Wagner, hebben de bloedige strijd om de al maanden belegerde plaats onlangs fors opgevoerd. Ook in omliggende dorpen wordt hard gevochten en vallen veel slachtoffers.

"Ondanks flinke verliezen heeft de vijand de best getrainde eenheden van de Wagnergroep ingezet. Zij proberen door de verdedigingslinies te breken en omsingelen de stad", zegt kolonel Syrskyi op Telegram. Volgens president Zelensky zet Rusland steeds meer militairen in om Bachmoet te veroveren.

Tegenstrijdige berichten

Er zijn tegenstrijdige berichten over hoeveel terrein de Russen hebben veroverd. Russische bronnen melden enerzijds een doorbraak in het noorden en noordwesten van de stad. Maar andere bronnen stellen juist dat de Russische strijdkrachten zichzelf uitputten zonder significante terreinwinst, schrijft denktank Institute for the Study of War.

Sowieso wijzen de alarmerende berichten van de Oekraïense strijdkrachten erop dat de situatie nijpend is vanuit het perspectief van Oekraïne.

Een journalist van Radio Free Europe was onlangs in Bachmoet en filmde hoe de Oekraïners vechten tegen de Russen:

Oekraïense militairen beschermen 'alles wat we kunnen' in Bachmoet

Behalve Bachmoet zelf zijn ook zes nabijgelegen nederzettingen in Donetsk doelwit van Russische beschietingen, meldt het Oekraïense leger. "De vijand vernietigt voortdurend alles wat gebruikt kan worden om onze posities voor versterking en verdediging te beschermen. Onze soldaten die het gebied rond Bachmoet verdedigen zijn ware helden", zegt Zelensky.

De omgeving van Bachmoet is een van de laatste stedelijke gebieden van Donetsk die nog niet onder Russische controle staan. Het Kremlin heeft de regio illegaal geannexeerd na een schijnreferendum. Voor de oorlog woonden er zo'n 70.000 mensen in Bachmoet.

Inmiddels ligt de stad bijna helemaal in puin, zo is te zien op deze luchtbeelden:

Zo ziet Bachmoet eruit na één jaar oorlog

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl