NOS Schaatsen

Leerdam is de koningin van 1.000 meter: 'Wil richting niveau van de mannen'

Oppermachtig was ze, het hele seizoen. Onverslaanbaar ook. En toch bleef Jutta Leerdam tot de laatste 1.000 meter van het seizoen waken voor verslapping.

De ontlading was dan ook groot, nadat ze in Thialf ook goud had gewonnen op de WK afstanden. "Ik kan niet blijer zijn. Dit is een 100 procent geslaagd seizoen", stelde ze dolblij vast in een chaotisch interview.

Leerdam in chaotisch interview: 'Ik kan niet blijer zijn, 100 procent geslaagd seizoen'

"Het is niet normaal, onder deze omstandigheden", jubelde de 24-jarige Zuid-Hollandse over haar tijd van 1.13,03. "Echt zó niet normaal..."

Want hoewel ze deze winter een klasse apart was op de kilometer, was Leerdam behoorlijk gestrest in Heerenveen. "Er stond zoveel druk op. Iedereen om me heen zei: je moet wel winnen vandaag, hè?"

"Het is daarom ook een mentale overwinning", stelde ze tevreden vast. "Ik kan me elke keer weer opladen, in het proces blijven. Dat vind ik het allermooiste van dit seizoen."

Gebroken blokje

Hoe superieur de rijdster van Jumbo-Visma ook is, toch kan ze van kleine tegenslagen in paniek raken. "Vanochtend brak er een blokje onder mijn schaats", vertelt ze. "Bij het inrijden had ik een heel ander gevoel. Ik dacht: nee niet vandaag, dit kan ik niet hebben!"

Maar de materiaalpech kon Leerdam niet stoppen. Net als een ongelukkige loting haar ook niet weerhield van het WK-goud. "Ik heb me gisternacht heel erg zorgen gemaakt om die laatste wissel, dat mag je best weten. Bij Olympische Spelen werd ik tweede, toen moest ik ook tegen Kimi Goetz rijden.

"Zij gooide zich toen bij de eerste kruising ervoor. Ik was echt totaal in shock", blikt ze terug op de laatste 1.000 meter die ze niet won. "Ik verwachtte dat ze vandaag hetzelfde ging doen. Ik zag het al helemaal voor me dat ik daardoor niet zou winnen. Wel lekker dat ik die gedachte kan uitschakelen en toch kan winnen."

Verschil met de mannen

Leerdam bleef de nummer twee Antoinette Rijpma-de Jong (1.14,26) ruim een seconde voor. "Ik denk niet dat er eerder zo'n groot verschil met de nummer twee was. Maar dat houdt mij niet tegen om nog harder te gaan."

"Ik wil richting het niveau van de mannen", vertelde Leerdam resoluut. "Ik ben het gat aan het verkleinen tussen de mannen en vrouwen. Dat vind ik een mooie uitdaging."

Morgen sluit Leerdam haar seizoen af op de 1.500 meter. "Ik vergeet elke keer dat ik die 1.500 nog moet rijden. Want ik heb zoveel prioriteit gezet op vandaag. Daardoor heb ik het gevoel dat mijn WK klaar is. Het seizoen geslaagd, het kan niet beter dan dit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl