Studenten demonstreren in Athene
NOS Nieuws

Woede over treinongeluk in Griekenland neemt toe

De eerste slachtoffers van het treinongeluk in Griekenland, waarbij twee treinen frontaal op elkaar botsten, zijn begraven. Het dodental is opgelopen tot 57, melden de autoriteiten. Nog 38 gewonden worden behandeld in het ziekenhuis. Ook zijn er slachtoffers die nog moeten worden geïdentificeerd.

Intussen neemt de woede over de mogelijke oorzaken van het treinongeluk toe. Zowel in Larissa, waar het ongeluk plaatsvond, als in de hoofdstad Athene gingen duizenden scholieren en studenten de straat op. In de verongelukte trein zaten veel jongeren.

'Menselijke fout'

Premier Mitsotakis noemde het ongeluk het gevolg van een 'tragische menselijke fout', maar vakbonden wijzen er op dat een ongeluk onvermijdelijk was door het gebrek aan onderhoud. Het spoorpersoneel heeft het werk neergelegd.

Er wordt emotioneel gereageerd op berichten dat het spoorwegnetwerk te weinig maatregelen heeft genomen om de gevolgen van menselijke fouten te beperken. In Larissa verzamelden duizenden scholieren zich vlak bij het ziekenhuis waar nabestaanden op de slachtoffers wachten.

Ze riepen: "Jullie zijn nooit aangekomen, we zullen jullie wreken!". In Athene blokkeerden honderden studenten het verkeer, terwijl ze witte en zwarte ballonnen bij zich droegen.

Studenten en scholieren organiseerden 'sit-ins' en schreven met rode verf op de gevel van het hoofdkantoor van spoorbedrijf Hellenic Train.

  • EPA
    Griekse jongeren houden een minuut stilte in Larissa.
  • AFP
    Demonstranten schrijven 'Winst geschreven in het bloed van studenten" op het hoofdkantoor van de Griekse treinmaatschappij.

Ook vanavond wordt er weer gedemonstreerd. Waar eerdere protesten rustig verliepen, hadden die betogingen een grimmiger karakter. De politie heeft traangas ingezet bij een confrontatie met de demonstranten.

Identificatie slachtoffers

De frontale botsing en de brand die daarna uitbrak maken het lastig om de slachtoffers te identificeren. Daarvoor moeten de forensisch specialisten achterhalen welke lichaamsdelen bij een slachtoffer horen en daarna een dna-match vinden met familieleden.

Sommige familieleden van de inzittenden van de trein wachten daardoor nog altijd op meer informatie over de vermisten.

Voorafgaand aan het treinongeluk werd erop gerekend dat de overheid vandaag nieuwe verkiezingen zou aankondigen, maar dat is niet gebeurd. Verwacht wordt dat dat later alsnog gaat gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl