Hulpdiensten bij de wrakstukken, vlak bij de stad Larissa
NOS NieuwsAangepast

Nationale treinstaking in Griekenland na ramp, dodental loopt op naar 57

In Griekenland heeft het spoorpersoneel het werk neergelegd, na de treinramp die gisteren aan tientallen mensen het leven kostte. Werknemers zijn boos over het uitblijven van investeringen in het spoor.

Volgens de vakbond hebben meerdere regeringen jarenlang verzuimd om te investeren, waardoor er een tekort is aan personeel en er niet is gemoderniseerd. In Athene staakt ook het metropersoneel, omdat dat naar eigen zeggen tegen dezelfde problemen aanloopt.

Anderhalve dag na het ongeluk zijn hulpdiensten nog druk aan het werk bij het wrak. Het dodental van de frontale botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein staat inmiddels op 57.

Hulpdiensten zoeken nog altijd naar menselijke resten:

Griekse hulpdiensten druk met zoeken slachtoffers en opruimen wrakstukken trein

De stationschef van de plaats Larissa, verantwoordelijk voor het geven van seinen, wordt vandaag voorgeleid. Gisteren werd hij al ondervraagd door de politie. De publieke omroep ERT heeft een audiobestand gepubliceerd, waarin een gesprek tussen de stationschef en de machinist te horen is, net voor het noodlottige ongeval.

Daaruit blijkt dat er geen sprake was van een technisch probleem. Eerder zei de Griekse premier Mitsotakis al dat het ongeval een gevolg was van een "tragische menselijke fout". Stationschefs moeten passerende treinen op het juiste spoor doorsturen, wat op het station van Larissa waarschijnlijk fout is gegaan.

Protesten in Athene

In de hoofdstad gingen gisteren betogers de straat op, wat in de avond uit de hand liep. Demonstranten gooiden stenen naar het hoofdkantoor van het betrokken particuliere spoorbedrijf Hellenic Train, dat onder de nationale spoorwegmaatschappij van Italië valt.

De politie zette traangas en flitsgranaten in om de menigte uiteen te drijven:

Politie zet traangas in bij rellen na treinongeluk Griekenland

In de verongelukte trein van Athene naar Thessaloniki zaten zo'n 350 passagiers, onder wie veel studenten die terugkeerden van carnavalsfeesten. Ruim vijftig mensen liggen nog in het ziekenhuis. De dodelijke slachtoffers zijn moeilijk te identificeren, doordat veel lichamen zijn verkoold door de hitte die ontstond toen de voorste treinstellen in brand vlogen.

De minister van Transport heeft ontslag genomen vanwege het ongeluk. Premier Mitsotakis, die drie dagen van nationale rouw heeft afgekondigd, heeft opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl