Dick Advocaat
NOS Voetbal

Stunt 'prachtig', maar Advocaat kiest met ADO tegen PSV niet voor sterkste elf

"Een prachtige prestatie van Spakenburg. En slecht van FC Utrecht, natuurlijk." Dick Advocaat had de bekerstunt van de amateurclub dinsdagavond ook niet zien aankomen.

Vandaag hoopt de 75-jarige coach zelf voor een nieuwe bekerverrassing te zorgen. Zijn ADO Den Haag gaat in de kwartfinales op bezoek bij PSV. Alhoewel, de beker is voor zijn ploeg momenteel geen prioriteit.

"We spelen vijf wedstrijden in vijftien dagen, waarvan drie keer uit. Ontzettend veel. En de belangen zijn duidelijk: die liggen voor ons in de competitie en niet in de beker", zegt Advocaat.

Niet de sterkste elf

Hij zal tegen PSV dan ook niet zijn sterkste elftal opstellen. "Er moeten andere jongens opstaan, want ik zal waarschijnlijk wel spelers gaan sparen. Maar gelukkig hebben we een brede selectie."

Advocaat had woordenwisseling met spits Van Nistelrooij: 'Maar hij heeft het waargemaakt'

Over zijn opstelling wilde de ervaren oefenmeester niets prijsgeven. Maar de kans is groot dat hij enkele belangrijke spelers aan de kant houdt. "We hebben een goede medische staf, die precies weet hoe de spelers ervoor staan."

Ook Advocaat gaat met zijn tijd mee. "Vroeger bepaalde je met je eigen ogen wie er vermoeid was en wie niet. Nu hebben we data voorhanden om te zien wanneer het voor een speler te veel wordt en we hem er beter uit kunnen halen."

De komende vier competitieduels zijn belangrijker voor coach. Daarin wil hij met ADO een stap zetten naar deelname aan de play-offs om promotie naar de eredivisie. Zijn ploeg staat momenteel bovenaan in de derde periode en nadert ook op de ranglijst het linkerrijtje.

Elf duels ongeslagen

Advocaat heeft ADO er weer helemaal bovenop gekregen, nadat de ploeg onder zijn ontslagen voorganger Dirk Kuijt dramatisch aan het seizoen was begonnen. De Haagse formatie is al elf duels ongeslagen.

"Maar het zal tegen PSV heel moeilijk worden", tempert Advocaat de verwachtingen. "Zij hebben een betere ploeg en betere spelers. Het is voor ADO in de huidige situatie alleen al heerlijk om daar te mogen spelen."

De spelers moeten vooral genieten. En stiekem natuurlijk hopen op een stunt. "Je kunt wel zeggen: we gaan daar vroeg storen en PSV op eigen helft vastzetten, maar daar zijn ze natuurlijk veel te sterk voor", weet Advocaat. "We moeten achterover leunen en op de counter proberen gevaarlijk te worden. Ik zou niet weten hoe we het anders moeten doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl