NOS Nieuws

DigiD nog altijd overbelast, vanmiddag verbetering verwacht

DigiD, het digitale inlogsysteem van de overheid, is voor de tweede dag op rij overbelast doordat veel Nederlanders hun belastingaangifte willen indienen. Voor veel mensen is het daardoor momenteel niet mogelijk om in te loggen bij overheidsinstanties, maar ook bij bijvoorbeeld zorgverzekeraars en pensioenfondsen.

Vanochtend waren er gemiddeld zo'n 400.000 inlogpogingen per uur, waarvan 360.000 via de Belastingdienst. Ter vergelijking: op 1 maart 2022 waren dat er zo'n 280.000 per uur, waarvan 113.000 bij de Belastingdienst. Op een gemiddelde dag zijn er per uur 2700 aanmeldpogingen bij de dienst.

"De situatie van gisteren geldt eigenlijk nog steeds", laat de beheerder van het systeem achter DigiD, Logius, desgevraagd weten. Gisteren was het de eerste dag dat mensen belastingaangifte kunnen doen en DigiD was vrijwel de hele dag overbelast.

Vannacht is er onderhoud geweest waardoor vandaag meer inlogs mogelijk zouden moeten zijn dan gisteren. "Dat effect zouden we vanmiddag moeten merken. Dan kunnen meer mensen hopelijk weer inloggen", laat de woordvoerder van Logius weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl