De app van het Tijdelijk Noodfonds Energie
NOS NieuwsAangepast

Aantal aanvragen voor Noodfonds Energie blijft achter, loket langer open

Bij het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn sinds de start drie weken geleden zo'n 27.000 aanvragen binnengekomen, terwijl er waarschijnlijk veel meer mensen zijn die ervoor in aanmerking komen. Dat bevestigt een woordvoerder van het fonds na een bericht van het AD. 3800 van deze aanvragen zijn afgekeurd.

Het fonds is bedoeld voor mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het moet voorkomen dat ze schulden opbouwen door hun energierekening. Waarschijnlijk komen honderdduizenden huishoudens ervoor in aanmerking.

Hoe het komt dat het aantal aanvragen nog achterblijft, is niet duidelijk. Wel wordt al langer geklaagd over de aanvraagprocedure: die zou te ingewikkeld zijn. Zo is een relatief nieuwe mobiele telefoon nodig waarop de app kan draaien waarmee je de aanvraag kunt doen. Begin volgende week komt wel een "computerversie" online.

Maand langer open

Besloten is om het loket een maand langer open te houden dan gepland, namelijk tot 30 april. Dat is volgens de woordvoerder van het fonds "om mensen de rust en ruimte te geven de computerversie te kunnen gebruiken".

Volgens hem zijn er de afgelopen weken 163.000 mensen geweest die de Noodfonds-check hebben gedaan om te weten of ze in aanmerking komen voor steun.

Hoeveel mensen in aanmerking komen voor financiële steun, is niet precies duidelijk. Bij het oprichten van het fonds is volgens de woordvoerder uitgegaan van een berekening van het Centraal Planbureau, waaruit zou blijken dat 420.000 tot 500.000 huishoudens betaalproblemen kunnen hebben.

Onderzoeksbureau ABF Research berekende op verzoek van de NOS dat zo'n 300.000 huishoudens aanspraak zouden kunnen maken op geld uit het fonds. Als die dat allemaal doen, zou meer dan 100 miljoen euro nodig zijn. Dat is veel meer dan de 49 miljoen die in het fonds zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl