Onderzoek: patiënten blijven medicijnen doorslikken zonder overleg met arts
Eén op de zes mensen die langer dan een jaar pillen slikt, heeft daarover geen overleg met een arts. Dat heeft de Patiëntenfederatie Nederland onderzocht.
Om te kijken of de recepten nog nodig zijn, adviseert de belangenorganisatie mensen om jaarlijks te bellen met de huisarts om een medicijncheck te laten uitvoeren. In het ergste geval kunnen er gezondheidseffecten ontstaan als mensen medicijnen blijven gebruiken die ze niet meer nodig hebben.
Met zo'n check bespreekt de huisarts met de patiënt of de geneesmiddelen nog noodzakelijk zijn of dat er minder van kunnen worden voorgeschreven, zegt directeur Dianda Veldman. Patiënten denken volgens haar dat artsen het voor ze in de gaten houden. "Maar daar heeft deze meestal geen tijd voor, dus wordt het meestal niet gedaan."
Bijna 1 op 3 stopt na check
Na contact met een arts stopt bijna één op de drie mensen met het gebruik van medicatie, zegt Veldman. "Zo'n medicijncheck loont dus zeker." Ongeveer 11 miljoen mensen gebruiken regelmatig geneesmiddelen.
Apothekers
Een woordvoerder van apothekersorganisatie KNMP wijst erop dat apothekers een dossier bijhouden over alle patiënten, of ze nu vaak of maar af en toe bij de apotheek komen.
Zij hebben regelmatig contact met de huisarts over het medicijngebruik van patiënten. Dit zogenoemde farmacotherapeutisch overleg (FTO) gaat met name over mensen die veel verschillende medicijnen moeten nemen. Een jaarlijkse controle is niet voor iedere patiënt noodzakelijk, aldus de woordvoerder.