Water stroomt uit de opgeblazen dijk
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Groningse testdijk opgeblazen als experiment voor hoogwatercrisis

Op het militaire oefenterrein De Marnewaard in Groningen is een testdijk opgeblazen. Het gaat om een proef van het onderzoeksproject Polder2C's om te kijken hoe water zich gedraagt als een dijk wordt opgeblazen.

Tijdens een hoogwatercrisis kan als noodmaatregel een gat in een dijk worden geslagen met explosieven zodat het overtollige water naar bergingsgebieden stroomt. Zo kunnen andere delen van de dijk worden beschermd.

"Het scenario dat we in beeld hebben is hoogwater voor een langere tijd, waardoor de dijken verweken en zwakker worden. Daardoor staat er een stuk dijk op doorbreken. Als dat gebeurt, overstroomt het achterland. Wat ons dan te doen staat, is kijken of we het water weg kunnen halen bij die zwakke plek, zodat het achterland beschermd blijft", zegt Marc Balemans van Defensie aan RTV Noord.

Balemans liet aan de NOS zien hoe de proef in zijn werk ging:

Expres een gat in de dijk maken helpt bij overstromingen

Bij de proef wordt onder andere gekeken wat de grootte van het gat is en hoe het weer gedicht kan worden, meldt kenniscentrum voor waterschappen STOWA.

De proef is geïnitieerd door het ministerie van Defensie in samenwerking met Waterschap Noorderzijlvest. Waterveiligheidorganisaties uit onder andere België, Frankrijk en Engeland deden mee aan de proef.

Tevreden

Loco-dijkgraaf Eisse Luitjens van het waterschap kijkt tevreden terug op de test: "'Als er wat onder water gezet moet worden, dan kan dat ook op deze manier weten we nu."

De test van vandaag is onderdeel van een reeks testen. In totaal is vier miljoen liter water weggestroomd. Het slotensysteem van het waterschap neemt al het water op.

Advertentie via Ster.nl