Wandelaars bekijken de ondergelopen uiterwaarden
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Dijkdoorbraak bij Hattem trekt veel bekijks: 'Deze is niet spectaculair'

De doorbraak van een zomerdijk in het Gelderse Hattem trekt veel bekijks van wandelaars. Het overloopgebied stroomde vannacht vol na de breuk.

Rond middernacht brak de dijk tussen het Apeldoorns Kanaal en de uiterwaarden van de IJssel. Het levert geen gevaar op voor mensen, dieren of huizen. Wel ondervinden landbouwbedrijven er mogelijk schade van.

Waterschap Vallei en Veluwe verwacht de dijk snel weer gerepareerd te hebben. "De komende twee dagen wordt de dijk met zandzakken gerepareerd", zegt Sari Schoo van het waterschap tegen Omroep Gelderland. "Als de dijk gerepareerd is, gaan we het water wegpompen om de schade voor de agrariërs zoveel mogelijk te beperken. Op dit moment is niet te zeggen hoelang dat gaat duren."

Al op de radar

De dijk die het begeven heeft, stond al op de radar om te worden versterkt. Het hoge water in de IJssel van de afgelopen dagen zette de dijk nog meer onder druk en leidde uiteindelijk tot de breuk.

Toch is er volgens Schoo geen reden tot paniek. "Er is een verschil tussen zomerdijken en winterdijken. Een zomerdijk zorgt ervoor dat overtollig water geleidelijk een uiterwaarde inloopt. Een winterdijk houdt daadwerkelijk water tegen om bijvoorbeeld woongebieden te beschermen."

Ramptoeristen

De overstroming trekt veel belangstelling. "Gisteren liep ik hier nog alleen, nu zijn er heel veel mensen", zegt een wandelaar tegen de regionale omroep. "Maar ramptoerisme zijn we wel gewend, met hoogwater komen hier altijd veel toeristen."

Niet alle omstanders zijn onder de indruk van de doorbraak. "In de jaren 90 was het erger", zegt een toeschouwer. "Het valt nu allemaal mee vergeleken met toen."

Een andere man beaamt dat. "Ik heb hier al heel veel dijkdoorbraken meegemaakt. Deze is niet spectaculair. Elke vijf jaar is hier hoogwater. Dit valt ontzettend mee."

Advertentie via Ster.nl