NOS Wielrennen•

Jumbo-Visma heerst ook tussen Brussel en Kuurne: Benoot wint, Van Hooydonck tweede

Jumbo-Visma heerst ook tussen Brussel en Kuurne: Benoot wint, Van Hooydonck tweede

Wie kan Jumbo-Visma dit wielervoorjaar bijhouden? Na de overwinning van Dylan van Baarle zaterdag in Omloop het Nieuwsblad heeft Tiesj Benoot zondag Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen.

En dat is nog niet alles, ook de tweede plaats was voor een Jumbo-Visma-renner: Nathan van Hooydonck. Matej Mohoric werd derde.

De Belg Benoot was de snelste in een sprint van een kopgroep van vijf renners, met ook Tim Wellens en Taco van der Hoorn, die op zo'n zeventig kilometer van de finish waren weggereden op een van de vele Vlaamse klimmetjes. Van der Hoorn was vrijwel de hele dag in de aanval en finishte uiteindelijk als vierde.

Jumbo-Visma zat in de finale mee met Benoot en Van Hooydonck en zij probeerden samen de op papier sterkere andere finishers in de vluchtgroep uit te putten. Het ene moment ging Benoot, dan ging Van Hooydonck weer. Maar telkens reden de anderen het gat dicht. Tot Benoot na de laatste bocht nog een poging deed in de laatste kilometer.

Wellens kon het gaatje niet meer dichten, bij Van der Hoorn was het ook op en Benoot reed naar de zoveelste Jumbo-Visma-zege dit nog prille seizoen. Daarmee voltooide de Nederlandse wielerploeg een ijzersterk openingsweekend van het wielervoorjaar.

  • AFP
    Nathan van Hooydonck knuffelt winnaar Tiesj Benoot na de finish
  • AFP
    Benoot maakt het knappe ploegenspel van Jumbo-Visma af

De vierde plek in Kuurne zal Van der Hoorn flashbacks hebben gezorgd naar vorig jaar, toen de Nederlander in dienst van Intermarché-Circus-Wanty er ook al vroeg vandoor ging en pas in de laatste honderden meter werd teruggepakt.

Dat weerhield hem er niet van om vandaag hetzelfde te doen. De Rotterdammer kondigde het 's ochtends al aan, dat hij iets van plan was. Ondanks dat hij eergisteren pas was teruggekomen van hoogtetrainingen in Colombia, zat de Rotterdammer dik ingepakt tegen de Vlaamse kou direct mee in de eerste vluchtgroep van de dag.

Minimachtsgreep Jumbo

Een vroege vlucht was het, te vroeg om stand te houden tot de finish. Want een enorme krachtexplosie van Jumbo-Visma, dat de rit onder controle hield, maakte op tachtig kilometer van de finish een einde aan de vlucht. Op Le Bourliquet, een vinnig klimmetje van 1,3 kilometer Ă  6,3 procent, reden Benoot, Jan Tratnik en Van Hooydonck als een raket het overgebleven gaatje dicht.

Toen het drietal van Jumbo-Visma het tempo opvoerde, kwamen Arnaud de Lie, die gister nog knap tweede werd in Omloop het Nieuwsblad, en Europees kampioen Fabio Jakobsen, de winnaar van vorig jaar in Kuurne, in de problemen. Ze werden later niet meer vooraan terug gezien in de achtervolgende groepen.

Benoot leidt kopgroep, met Van der Hoorn, Mohoric, Van Hooydonck en Wellens in zijn wiel

Na de minimachtsgreep van Jumbo ontstond er een nieuwe kopgroep. Van der Hoorn was samen met Daniel Oss de enige van de eerste vluchters die nog meekonden in de nieuwe vlucht. Een groep van twaalf, met daarin naast de drie Jumbo-mannen onder anderen ook Mohoric en Wellens, maar ook Peter Sagan.

De groep pakte al snel een gat van zo'n halve minuut op het peloton. Een steile klim later, op de Mont Saint Laurent (1,2 kilometer Ă  7 procent), trapte dit keer UAE-renner Wellens eens flink door. Daardoor brak de kopgroep in stukken en bleef uiteindelijk de kopgroep van vijf over, toen Van Hooydonck later aansloot.

De uitgedunde koplopers hadden al snel een gaatje van dertig seconden, maar nog wel ruim zeventig kilometer voor de wielen.

De kopgroep van vijf probeert uit de klauwen van de achtervolgers te blijven

Na de 'heuvelzone' is het bij Kuurne-Brussel-Kuurne vaak de vraag of het jagende peloton in staat is de kopgroep terug te halen. De laatste vijftig kilometer is namelijk vrijwel vlak.

Pokerende Van der Hoorn

Op ruim veertig kilometer van de streep hadden de vijf koplopers nog 1.13 minuut voorsprong op de achtervolgers. Op dertig en twintig kilometer voor het einde was daar nog geen seconde af gereden. Pas op 15 kilometer voor de finish kwamen de jagers iets terug, maar de koplopers waren buiten bereik.

In de finale nestelde Van der Hoorn, die de revanche op de editie van vorig jaar al kon ruiken, zich in het laatste wiel en liet Wellens en Mohoric de aanvallen van de Jumbo's pareren. Maar toen Benoot slim wegreed na de laatste bocht, bleek dat ook Van der Hoorn de benen niet meer had.

De sprint van de achtervolgende groep werd voor de vorm ook nog even gewonnen door Jumbo-renner Christophe Laporte. Voor iedereen die nog twijfelde aan de totale dominantie van Jumbo-Visma-ploeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl