NOS SchaatsenAangepast

Marathonschaatsster Kiel pakt eindzege GP-klassement, Smit verrast bij de mannen

Marathonsschaatsster Esther Kiel is op het ijs in het Zweedse Lulea de winnares van het GP-klassement geworden. Ze won de Sea Ice Classic, de zesde (en laatste) GP-race over 102 kilometer, en klom zo van de tweede naar de eerste plaats.

Kiel trok samen met Loesanne van der Geest op 20 kilometer van de meet ten aanval. Kiel viel en daarna voegden Roza Blokker, Beau Wagemaker, Elsemieke van Maaren, Laura van Ramshorst, Emma Engbers, Laura Lorenzato, Sandra Dekker en Nienke Smit zich bij de koplopers.

Sharon Hendriks, die haar eerste plaats in het klassement verdedigde, probeerde het gat te dichten, maar dat lukte niet. In de sprint ging Kiel van kop af aan en dat had succes. Dit GP-seizoen won ze ook de Aart Koopmans Memorial (GP 1) en donderdag won ze Grand Prix 4 in Lulea.

Smit verrast bij de mannen

Bij de mannen won Chiel Smit verrassend de laatste GP-wedstrijd van deze winter. Smit klopte Casper de Gier in de sprint en boekte zo z'n eerste zege.

Smit, De Gier en Niels Immerzeel gingen als koplopers de slotronde in. Immerzeel kon het tempo niet bijbenen en haakte af, maar kon het tempo van achtervolgers Kevin van der Horst en Niels Overvoorde wel volgen. Die leken vervolgens het gat naar het leidende duo te dichten, maar dat werkte goed samen en bleef vooruit.

Klassementsleider Jordy Harink stelde de eindoverwinning veilig door naaste belager Harm Visser, die zaterdag won, van zich af te schudden. Harink eindigde als 13de en Visser werd 21ste.