59 migranten omgekomen bij bootongeluk Italië
In het uiterste zuiden van Italië zijn de lichamen aangespoeld van 59 migranten die schipbreuk hebben geleden. Onder de doden zijn twaalf kinderen. Ook een baby van een paar maanden oud is omgekomen. Volgens het Italiaanse persbureau Ansa is een vermoedelijke mensensmokkelaar aangehouden.
Het zou gaan om een Turkse burger. In het wrak zou ook een document aangetroffen zijn van een andere verdachte. Onduidelijk is of deze is gevlucht, vermist of tot de slachtoffers behoort.
De boot is drie of vier dagen geleden vertrokken uit Izmir in Turkije. Het schip zou te zwaar beladen zijn geweest en niet bestand tegen de ruwe zee. Het brak in tweeën, vermoedelijk in de buurt van het strand.
Er wordt gevreesd voor meer doden, meldt Ansa. Er is veel onduidelijkheid over het aantal opvarenden. Volgens de kustwacht zaten er zo'n 120 mensen aan boord. Maar volgens verschillende opvarenden zouden het er tussen de 140 en 150 zijn geweest, met uitschieters tot zeker 250. Ruim 80 mensen hebben het overleefd. 22 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht.
Sommige opvarenden hebben op eigen kracht de kust bereikt. De migranten waren afkomstig uit Pakistan, Afghanistan en Somalië.
De beelden van de omgekomen migranten laten een diepe indruk na:
De lichamen zijn aangespoeld op het strand bij Steccato di Cutro, een kustplaats in de buurt van de stad Crotone. Politie en hulpdiensten zijn ter plekke. Patrouilleboten en een helikopter van de kustwacht helpen bij de reddingsactie.
De Italiaanse premier Meloni zegt in een verklaring "diep bedroefd" te zijn over "de vele levens die door mensensmokkelaars zijn beëindigd". Ze wil zich met haar regering inzetten om dodelijke boottochten te voorkomen, onder meer door "volledige medewerking" te eisen van de landen waar de migranten vandaan komen en waarvandaan de boten zijn vertrokken.
Burgemeester Ceraso van Cutro spreekt van een ongekende tragedie voor zijn gemeente. "De zee blijft maar lichamen teruggeven. Dat is iets wat je nooit wil zien." Paus Franciscus zei in zijn wekelijkse toespraak op het Sint-Pietersplein te bidden voor alle getroffenen.
In het zuiden van Italië zijn in het verleden al vaak migranten aangespoeld die via de zogenoemde Middellandse Zeeroute in Europa proberen te komen. Sinds 2014 zijn op de Middellandse Zee volgens de Internationale Organisatie voor Migratie bijna 26.000 mensen om het leven gekomen of vermist geraakt.
Het Italiaanse eiland Lampedusa is doorgaans de eerste bestemming van veel migranten die veelal vanuit Libië en Tunesië de oversteek maken. Begin deze maand werden er nog tien lichamen van migranten van een vissersboot gehaald.