Jean-Pierre Ricard
NOS Nieuws

Geen vervolging voor misbruik 13-jarig meisje door Franse kardinaal

Het Openbaar Ministerie in Frankrijk heeft het onderzoek naar seksueel misbruik door de vooraanstaande kardinaal Jean-Pierre Ricard (78) gestaakt. De voormalige aartsbisschop van Bordeaux bekende in november publiekelijk dat hij zich 35 jaar geleden tegenover een jong meisje "afkeurenswaardig heeft gedragen".

Justitie laat weten dat er geen vervolging wordt ingesteld omdat de zaak is verjaard. De periode om strafvervolging in te stellen kan wel worden verlengd als het slachtoffer minderjarig was op het moment dat de strafbare feiten werden gepleegd, maar dat wordt in dit geval niet gedaan. Het is onduidelijk waarom daarvan wordt afgezien.

Het Vaticaan heeft een eigen onderzoek geopend tegen Ricard en kan nog wel sancties tegen hem treffen. De kardinaal werd begin deze maand aangehouden. Inmiddels is hij op vrije voeten.

Ricard vertelde tegen rechercheurs van de Franse politie dat hij het meisje had "gekust" toen ze een jaar of 13 was. Hij zei ook dat hij haar had omhelsd en "gestreeld over haar kleren heen". Volgens hem was er absoluut geen sprake geweest van geslachtsgemeenschap. Het slachtoffer claimde dat er gedurende drie jaar sprake was van aanranding.

Meer gevallen

In totaal loopt er een onderzoek naar elf bisschoppen vanwege seksueel misbruik, maakte het hoofd van de Franse bisschoppenconferentie in november bekend. Acht van hen zijn nog in functie, drie van hen zijn met pensioen. De onderzoeken lopen zowel via het kerkelijk recht in Rome, als via de Franse justitie.

Uit onafhankelijk onderzoek bleek vorig jaar dat Franse geestelijken de afgelopen zeventig jaar meer dan 200.000 kinderen hebben misbruikt, vooral jongens tussen de 6 en 15 jaar. Volgens de onderzoekers had de kerk daar te lang geen oog voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl