NOS Wielrennen

Groenewegen slaat toe in Verenigde Arabische Emiraten na hectische finale

Groenewegen slaat toe in Verenigde Arabische Emiraten na hectische finale

Dylan Groenewegen heeft de vijfde etappe in de ronde van de Verenigde Arabische Emiraten gewonnen. De Nederlandse sprinter van het Australische Jayco-AlUla was de sterkste in de massasprint.

Groenewegen koos de linkerkant van de weg, begon vroeg aan zijn sprint en gaf alle aanwezige topsprinters het nakijken. Fernando Gaviria en Sam Bennett kwamen niet uit zijn wiel. Olav Kooij zat aan de verkeerde kant van de weg en werd slechts negende.

"Dit is een heel mooie overwinning", glunderde Groenewegen, die na de finish amper op zijn verzuurde benen kon staan. "We begonnen heel laat met opschuiven. Ik zat in het wiel van Sam Bennett en was even bang dat ik opgesloten zou raken. We zijn goed begonnen in de Saudi Tour (waar Groenewegen een rit won, red.) en nu deze. Dat is altijd lekker."

In de vijfde etappe van het kunstmatige eiland Al Marjan naar Umm al-Quwain besloot Thomas De Gendt op ruim 100 kilometer van de streep weer eens solo op avontuur te gaan.

De inmiddels 36-jarige Belg van Lotto-Dstny staat bekend als een van de slimste renners van het peloton als het gaat om de vroege vlucht, maar ook hij besefte dat vandaag niet zijn dag zou worden.

Het peloton hield De Gendt voortdurend binnen schootsafstand en op 21 kilometer van de streep werd hij ingerekend.

Daarna werd het toch nog even onrustig toen de wind schuin in de rug begon te blazen en het peloton alsnog in stukken brak. De onoplettende Luke Plapp, de nummer twee van het klassement, leek zo zijn klassementsambities te grabbel te gooien.

De Australiër kwam na beulswerk van zijn 19-jarige ploeggenoot Josh Tarling met de schrik vrij, al zag hij zijn achterstand op Remco Evenepoel wel een beetje oplopen. De Belgische klassementsleider pakte namelijk twee bonificatiesconden bij de tussensprint en heeft nu negen tellen voorsprong op Plapp.

Wout Poels is de beste Nederlander op de vijfde plaats, 1.06 achter Evenepoel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl