NOS SchaatsenAangepast

Marathonschaatser Den Hertog snelste in Lulea, Kiel triomfeert bij de vrouwen

Den Hertog en Kiel zegevieren in grand prix op het natuurijs in Lulea

Marathonschaatser Sjoerd den Hertog heeft in Lulea de vierde grandprixwedstrijd van deze winter gewonnen. De Gouwenaar van Royal A-ware sprong op het Zweedse natuurijs in de finale op knappe wijze weg uit de kopgroep.

Daan Gelling kleurde de 100 kilometer lange wedstrijd. De 22-jarige Groninger trok vroeg ten aanval, maar kreeg niemand mee en probeerde het daarom maar in zijn eentje. Hij sloeg een gat en reed vervolgens zo'n 70 kilometer solo voor de meute uit.

In de voorlaatste ronde werd Gelling ingerekend door een man of negen. Dat ontmoedigde de vroege vluchter bepaald niet: hij ging er even later opnieuw alleen vandoor. Een val bracht echter een einde aan dit avontuur.

In de finale sprong Den Hertog weg uit het kopgroepje en hij werd niet meer gegrepen. Niels Immerzeel sprintte naar de tweede plaats, voor klassementsleider Jordy Harink.

Kiel sprint naar zege bij de vrouwen

Bij de vrouwen ging Esther Kiel met de overwinning aan de haal. Ze klopte haar medevluchters na tachtig kilometer in de sprint.

Esther Kiel

In de laatste van twaalf ronden lukte het zes rijdsters een gaatje te slaan met het peloton: Kiel, Janneke Elzinga, Laura van Ramshorst, Laura Lorenzato, Jessica Merkens en Tessa Snoek.

Snoek ging met vier kilometer te rijden onderuit op het natuurijs van de Botnische Golf. Ze kon wat later weer aansluiten. Merkens lukte dat niet nadat ook zij was gevallen.

Kiel ging de sprint als eerste aan en won overtuigend. De 26-jarige Bloemendaalse won eerder deze maand op de Weissensee in Oostenrijk ook de tweede GP-wedstrijd van het seizoen al.

Zaterdag nummer vijf

Zaterdag is de vijfde grand prix, ook weer in Lulea. De vrouwen werken dan een 'sprintrace' van 40 kilometer af, de mannen wacht een wedstrijd over 50 kilometer.

De temperatuur ligt tijdens deze grand prixs in Zweden rond de -20 graden Celsius:

Hoekstra over marathon onder ijskoude omstandigheden: 'Met name mentaal fris zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl