NOS Nieuws

Froukje, Meau en Tabitha zijn op 5 mei Ambassadeurs van de Vrijheid

De drie zangeressen Froukje, Meau en Tabitha zijn op Bevrijdingsdag de ambassadeurs van de vrijheid. Ze gaan de verschillende Bevrijdingsfestivals langs om op te treden en de vrijheid te vieren. De festivals trekken jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers.

De artiesten maken in de aanloop naar 5 mei alle drie actuele verhalen over (on)vrijheid. Zo bezoekt Froukje Polen om daar de Oekraïense zangeres Roxolana te ontmoeten. Meau maakt een podcast over vrouwenrechten en Tabitha duikt in de doorwerking van het slavernijverleden.

NOS Stories ging langs bij twee van de drie ambassadeurs om vooruit te kijken op Bevrijdingsdag 2023:

Zangeressen Froukje en MEAU zijn op 5 mei Ambassadeurs voor de Vrijheid

De festivals zitten zwaar in zwaar weer door de productiekosten, die door de inflatie een stuk hoger zijn geworden. In tegenstelling tot andere festivals kunnen ze die kosten niet doorberekenen aan de bezoekers, want de festivals zijn traditioneel gratis. Toen het festival in Groningen vorig jaar voor het eerst een entreeprijs vroeg (5 euro), leidde dat tot veel kritiek en zelfs bedreigingen aan het adres van de organisatie.

Het Bevrijdingsfestival in Utrecht gaat daardoor dit jaar voor het eerst sinds 30 jaar niet door, afgezien van de coronajaren. Prijsstijgingen en tekorten aan materialen hebben volgens de organisatie geleid tot een sterke stijging van de kosten. Een extra subsidie van 50.000 euro van de provincie Utrecht was niet voldoende om het festival te redden.

Einde aan traditie

Sinds 1994 had elke provincie een eigen bevrijdingsfestival op 5 mei. De afgelopen jaren waren er veertien festivals, in elke provincie één en in Amsterdam en Den Haag. Aan die traditie komt met het wegvallen van Utrecht een eind en meerdere andere organisatoren zeggen niet zeker te zijn dat ze volgend jaar nog een bevrijdingsfestival kunnen organiseren.

De veertien besturen van de bevrijdingsfestivals hebben in november een brandbrief gestuurd aan het ministerie van VWS waarin ze om extra financiële steun vragen. Ze schrijven in de brief dat "het voortbestaan en de toekomst van de Bevrijdingsfestivals op het spel staan". Het ministerie zegt echter dat de financiering aan provincies en gemeenten is.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei hoopt dat de festivals overeind blijven. Een woordvoerder zegt dat de bevrijdingsfestivals een collectieve betekenis hebben dat het ze veel waard is dat ze in alle provincies blijven bestaan. Het comité kan de festivals alleen in woord steunen. Een extra pot met geld voor de festivals heeft het comité niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl